Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Cornuts i pagar el beure

|

- Publicitat -

Les herències entre pares i fills, així com entre conjugues, pràcticament no paguen impostos a Madrid, el País Basc, Navarra, el País València, les Illes Balears, Cantàbria, Castella i Lleó i la Rioja. Un exemple elaborat pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (RAEF) pot ajudar a entendre les diferències existents entre les diferents comunitats autònomes espanyoles.

Un pare de família amb tres fills, amb un pis valorat en 400.000 euros, un apartament valorat en 300.000 euros i 100.000 euros en diferents comptes, té la desgràcia de morir a Tortosa. Els seus hereus hauran de pagar 6.255 euros en concepte d’impost de successions i donacions. En canvi, uns quilòmetres més avall, per exemple, a la bonica vila de Vinaròs, els hereus haurien pagat 27 euros.

Publicitat

A Palència, en aquest mateix cas, els hereus haurien pagat 9 miserables euros, a Santander 16 euros i a Madrid 101 euros. En canvi, a Andalusia (8.509 euros), Extremadura (8.280 euros) i Galícia (6.515 euros) els hereus encara pagarien, per una vegada i sense que serveixi de precedent, més que a Catalunya.

Com és possible que existeixin aquestes diferències tan grans? L’impost de successions i donacions és un dels impostos que les comunitats autònomes tenen cedit i, per tant, poden modificar-lo com considerin convenient i algunes d’elles han decidit pràcticament eliminar-lo. Fins aquí cap problema, cada territori amb els seus diners que faci el que consideri més oportú, però el realment preocupant és que mentre a Catalunya paguem un elevat impost de successions i donacions i patim un dèficit fiscal escandalós (2.704 euros per habitant l’any 2005), altres comunitats autònomes han decidit suprimir aquest impost però simultàniament tenen superàvit fiscal amb l’Estat (gràcies en bona part als impostos recaptats a Catalunya). Un dels casos més espectaculars és sens dubte Castella i Lleó, atès que han decidit pràcticament suprimir l’impost de successions i donacions, però simultàniament l’any 2005 aquesta comunitat tenia un superàvit fiscal amb la resta de l’Estat de 2.654 euros per habitant.

Els catalans ens ho hauríem de fer mirar! Cornuts i pagar el beure!

P.S.: Des del Col·lectiu 21 de gener volem aclarir que no som partidaris de suprimir l’impost de successions i donacions, però creiem que necessita ser revisat a fons (i no precisament en la línia que defensa el conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut