Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Pinotxo i les balances fiscals

|

- Publicitat -

En els articles del nostre col•lectiu ja s’ha esmentat en un parell d’ocasions la important tasca divulgativa que està realitzant l’Observatori del Finançament de Catalunya (OFC), tant pel que fa al sistema de finançament de la Generalitat de Catalunya, el dèficit fiscal (que és una conseqüència d’un mal model de finançament) com a les inversions de l’Estat a Catalunya.

Avui us volem recomanar un article que, sota el títol “Zapatero, balances fiscals i excuses de mal pagador”, podeu trobar a l’apartat de “Mentides oficials” de la web esmentada. És demolidor. Us adjuntem l’article (els fitxers esmentats en el text els podeu consultar visitant el web de l’OFC).

Publicitat

“Una de les demandes històriques de la societat catalana al Govern de l’Estat ha estat que es publiquin de manera oficial les balances fiscals de Catalunya amb la resta de l’Estat espanyol. Tant CiU com ERC han demanat en diferents ocasions en seu parlamentària que es publiquin les balances fiscals, i fins i tot existeixen diferents mandats parlamentaris aprovats per les Corts Generals que insten al govern d’Espanya a fer-ho.

Això no obstant, fins al moment actual, ja governi el PSOE o el PP, s’han negat a complir amb el desig de la societat catalana de conèixer el saldo fiscal de Catalunya amb Espanya i han incomplert flagrantment els mandats del propi Parlament espanyol.

En aquest sentit, el passat 30 de maig de 2007 el diputat d’ERC Agustí Cerdà va preguntar al president Rodríguez Zapatero si compliria amb els diferents mandats parlamentaris que insten al Govern a publicar les balances fiscals. La resposta del president del Govern fou antològica: “Señor Cerdà, el pasado 28 de octubre de 2006 el Instituto de Estudios Fiscales, dependiente del Ministerio de Economía y Hacienda, remitió al Senado el informe sobre metodología de cálculo de las balanzas fiscales, elaborado por un grupo de expertos formado por académicos y representantes de la Administración. (…) El grupo ha ofrecido una guía metodológica para la elaboración de balanzas fiscales. (…) El grupo no ha podido alcanzar aún una metodología única, como les solicitaba la resolución del Congreso, pero sí ha sabido reducir las disparidades y ofrecer por primera vez, en un debate que ya tiene casi quince años, un punto de partida sólido para seguir avanzando. Toca ahora seguir trabajando sobre esa base, tal y como planteaban las resoluciones a las que usted hace referencia”.

Després de la rèplica del diputat Cerdà, el president del Govern va concloure amb una frase espectacular: “Seguiremos intentándolo con el objetivo de cumplir la resolución parlamentaria en esta cuestión”.

Cal fer, no obstant, un aclariment important a les paraules del president del Govern, atès que el grup de treball per elaborar una metodologia de càlcul de les balances fiscals conclou que hi ha dues possibles metodologies per al càlcul de les balances fiscals: l’enfocament del flux monetari (el correcte des del nostre punt de vista) i l’enfocament càrrega-benefici. No és de rebut que el president es negui a calcular les balances fiscals basant-se en que no hi una sola metodologia, atès que seria extremadament senzill calcular-les amb els dos enfocaments i explicar a la ciutadania que significa cadascun d’ells. En definitiva, una vegada més excuses de mal pagador i un nou intent de marejar la perdiu per no respondre a les demandes de la societat catalana”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut