Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els comptes clars, que no ens enganyin ( i II ). ‘El negocio de Roberto y las cabras’

|

- Publicitat -

La setmana passada explicàvem que al negociar un nou model de finançament per a Catalunya s’ha de diferenciar clarament entre QUANTS diners rebrà el nostre país i COM els rebrà. Afirmàvem que el vergonyant acord entre Rodríguez Zapatero i Mas, que dóna nom al nostre col·lectiu, es va centrar molt en el COM i, per desgràcia, poc i malament en el QUANT. En l’article d’aquesta setmana justificarem aquesta rotunda afirmació amb les xifres a la mà.

La informació contemplada en el projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2007 indica que Catalunya disposarà aquest any, en aplicació del model de finançament vigent, de 17.596.8,6 milions d’euros provinents dels ingressos tributaris i de 3.547,7 milions d’euros dels pressupostos generals de l’Estat, dels quals, 2.688,6 provenen del fons de suficiència.

Publicitat

L’Estatut assenyala que Catalunya passarà a rebre el 50% de l’IRPF (actualment en rep el 33%) i de l’IVA (actualment el 35%) i el 58% dels impostos especials sobre alcohols, hidrocarburs i tabac (en l’actualitat el 40%). Per cert, cap referència en el text estatutari a l’impost de societats. En principi, això significa que l’any 2007 Catalunya disposaria (en l’hipotètic cas que s’apliqués aquest any, atès que el ministre Solbes ja ha advertit que fins el 2009, com a mínim, res de res) d’un total de 4.711,9 milions d’euros addicionals, el que significaria reduir el dèficit fiscal (situat segons el nostres càlculs, que explicarem properament en un nou article, en un 10,5% del PIB) en aproximadament 2,3 punts percentuals. No obstant, no queda clar que passarà amb els 3.547,7 milions d’euros que provenen dels pressupostos generales de l’Estat i, en especial, amb els 2.688,6 milions d’euros del fons de suficiència. La lògica del sistema podria implicar que junt a l’augment dels recursos tributaris es reduïssin en la mateixa xifra les transferències procedents dels pressupostos generals de l’Estat.

Suposem que el fons de suficiència fos igual a zero. En aquest cas, als 4.711,9 milions d’euros aconseguits amb l’augment dels ingressos tributaris caldria restar-hi els 2.688,6 milions d’euros del fons de suficiència, el que provocaria que l’increment de recursos de la Generalitat de Catalunya fos de 2.023,3 milions d’euros, fet que implicaria una reducció del dèficit fiscal tan sols en un 1% del PIB. Però la situació podria esdevenir fins i tot més perversa, atès que el fons de suficiència pot ser negatiu (com succeeix en l’actualitat amb Madrid i Balears). És a dir, en el cas que no augmentin els recursos del model per cobrir les necessitats de despesa, podria succeir que Catalunya en lloc de rebre diners del fons de suficiència tingués que aportar-n’hi, amb el que l’augment de recursos per a la Generalitat de Catalunya, després de tant temps de marejar la perdiu amb el nou Estatut, podria reduir-se en el límit, complint escrupolosament amb la lletra de l’Estatut, a exactament 0 euros, el que seria una broma extremadament cruel.

Aquesta darrera hipòtesi (un fons de suficiència negatiu per a Catalunya), malauradament pel futur del nostre país, no és en absolut forassenyada. I tot això gràcies al pacte del 21 de gener de 2006 entre Rodríguez Zapatero i Mas, que posteriorment fou recolzat amb entusiasme, no ho oblidem, pel conglomerat PSC-ICV-EUiA i per molts dels empresaris que es van reunir, com si fos un aquelarre, a l’IESE fa unes setmanes per reclamar la cessió (encara no ens ha quedat clar si sols de la gestió, de la capacitat per prendre decisions o de la propietat) de l’aeroport del Prat.

P.S.: Des del Col·lectiu 21 de gener volem expressar la nostra immensa satisfacció pel fet que el periodista de La Vanguardia Jordi Barbeta, en l’article publicat el 29 d’abril, expressi, en la línia que defensa el nostre col·lectiu, que “Sin embargo los nacionalistas (es refereix a CiU) también callan, no fueran a interpretarse sus palabras como una crítica al negocio de Roberto y las cabras que ‘en la perspectiva de hoy’ hizo Artur Mas en la Moncloa un 21 de enero…”. Que gran ets Barbeta, sembla que a tu també t’ha caigut la bena dels ulls!!!!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut