Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Agència Tributària de Catalunya: optimisme poc justificat

|

- Publicitat -

El passat 11 de juliol es va aprovar al Parlament de Catalunya la llei de creació de l’Agència Tributària de Catalunya dins del termini d’un any que establia l’Estatut de Catalunya. Aquest primer pas s’ha de valorar positivament però també d’una manera realista, atès que sols gestionarà, recaptarà, inspeccionarà i liquidarà els impostos propis de Catalunya i els cedits totalment per l’Estat (per exemple, l’impost de successions i donacions o l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats). Per tant, l’Agència sols podrà realitzar les tasques que actualment ja efectuava la Direcció General de Tributs. En definitiva, de moment estem al mateix lloc on estàvem.

La gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció dels altres impostos (societats, IVA, IRPF o impostos especials, que són els realment importants) segueix corresponent a l’Administració Tributària de l’Estat. L’Estat pot delegar en la Generalitat algun d’aquests aspectes d’un o més impostos i per fer-ho, en el termini de dos anys des de l’entrada en vigor de l’Estatut, s’ha de constituir un consorci o un ens equivalent, amb participació paritària de l’Agència Estatal d’Administració Tributària i l’Agència Tributària de Catalunya. Aquest Consorci es pot transformar en l’Administració Tributària de Catalunya (art. 204.2 de l’Estatut).

Publicitat

Per tant, el realment important és la forma que tingui el Consorci. Tenen raó els senyors Mas i Castells quan diuen que aquest Consorci podria recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya, però l’Estatut deixa clar que això dependrà de la voluntat de l’Estat. I l’Estat, mitjançant el ministre Solbes, ja es va pronunciar el mateix dia 11 de juliol a la tarda de manera taxativa i va llençar una bona dosi d’aigua al vi: “Respeto enormemente lo que se ha aprobado en el Parlament, pero tengo que cumplir lo que se ha aprobado en el Parlamento español, que es el Estatut, y aplicar lo que está en el Estatut, que es un consorcio que permita aumentar la cooperación entre administraciones”. I cooperar, tant segons el Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua com el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, no significa recaptar.

Malauradament el ministre Solbes té raó i serà l’Estat qui decideixi quines són les funcions que tindrà l’esmentat Consorci. Per tant, probablement l’entusiasme dels senyors Castells i Mas serà inexorablement rebaixat per l’Estat i l’Agència Estatal d’Administració Tributària quan es negociï la creació del Consorci.

P.S. La majoria de diaris el dia 12 de juliol es van fer ressò de la llei de creació de l’Agència Tributària de Catalunya i, a partir d’unes dades proporcionades pel Departament d’Economia i Finances, afirmaven que l’Agència recaptarà el 40% dels ingressos tributaris de la Generalitat. Això és cert, però també s’hauria d’explicar que l’Agència sols recaptarà el 15% del total d’impostos (sense incloure els locals). Això s’explica pel fet que entre els ingressos tributaris de la Generalitat no s’hi inclou 67% del IRPF, el 65% de l’IVA, el 60% dels impostos especials i el 100% de l’impost de societats que se’ls queda l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut