Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Zapatero ens pren el pèl

|

- Publicitat -

El president del Govern espanyol es va comprometre el passat 2 de juny, en el marc de la XXIII reunió anual del Cercle d’Economia celebrada a Sitges, a complir amb la disposició addicional tercera de l’Estatut, segons la qual la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya, excloent el Fons de Compensació Interterritorial (FCI), s’ha d’equiparar al pes de l’economia catalana en el PIB del conjunt de l’Estat (18,8%).

Oblida, però, el president que en els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2007, el seu Govern ha incomplert flagrantment la disposició addicional tercera de l’Estatut. En efecte, segons els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2007, Catalunya rebrà el 13,9% (i no el 18,8% recollit en l’Estatut) de la inversió regionalitzada que realitzarà l’Estat en les comunitats autònomes. En el primer any d’aplicació de l’Estatut, l’esforç inversor realitzat directament per l’Estat a Catalunya disminuirà en relació a l’any 2006 (amb una inversió pressupostada del 14,6% a Catalunya) i serà el més baix dels darrers sis anys. En aquest sentit, us convidem a visitar l’Observatori del Finançament de Catalunya on s’explica fil per randa l’incompliment de l’Estat pel que fa a les inversions contemplades en l’Estatut.

Publicitat

Zapatero s’ha superat a ell mateix. Fins ara prometia coses als catalans que després incomplia, però és que en el tema de les infraestructures va més enllà: es compromet a complir una cosa que ja ha incomplert!!!

P.S.1: La darrera promesa de Zapatero (durant el debat anomenat “del estado de la Nación”, s’entén que l’espanyola) ha estat la de traspassar rodalies RENFE (amb les inversions necessàries per al seu digne funcionament) el proper mes de gener a la Generalitat de Catalunya. Ens tornarà a aixecar la camisa? (s’admeten apostes).

P.S.2: D’altra banda, en aquest debat també es va acordar que es revisaria el càlcul de les inversions que s’han d’efectuar a Catalunya. En tot cas, Zapatero té mala memòria ja que a l’aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2007 (el desembre de 2006) la disposició addicional 57 ja contemplava que s’havia de revisar la definició d’infraestructures que havia emprat l’Estat per complir amb la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya. Llegeixi el BOE senyor Zapatero!!!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut