Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La torre de Babel/L’informe Pisa

|

- Publicitat -

Actualment l’informe Pisa és un dels més reconeguts i fiables en quant a la valoració del nivell dels estudiants en concepte de coneixement. Aquest estudi doncs, no valora la quantitat de coneixements que disposa cada estudiant, sinó la qualitat de com el disposa. Dit d’una altra manera, com es desenvolupa en suposats pràctics amb aquest coneixement adquirit.

Lògicament, Catalunya ha sortit malparada d’aquests estudis. Els motius poden ser diversos, i els analistes tenen feina a explicar aquesta davallada en l’educació catalana dels darrers 20 anys. No em serveix atribuir-ho tot a la immigració, perquè amb bones polítiques integradores i un bon finançament això no seria cap “problema”. On han quedat aquells temps en que Catalunya era una referent en quant a escoles d’estiu, amb milers de professors fent jornades formatives,…

Publicitat

Segons explica La Bíblia, la Torre de Babel és la desencadenant “del càstig” de Déu sobre la Humanitat per intentar arribar al cel. Lloc on teòricament habita el nostre estimat creador (Amén). Aquest càstig consisteix a dotar a totes les persones de llengües diferents, creant la confusió en la humanitat, i el no enteniment entre ells (nosaltres). Fins aleshores, tots parlaven la mateixa llengua. Personalment crec que en la diversitat lingüística hi ha la riquesa cultural i humana, però bé, la Bíblia mana i aquesta metàfora em serveix per enllaçar-ho amb l’Estudi Pisa d’Educació.

Tal com a la Torre de Babel, el gran mal eren les llengües, el gran problema que crec que queda reflectit en aquest estudi són també, les llengües. En sentit contrari evidentment. La gent no té bon domini de la seva llengua, viu en un estat continu d’atac contra la seva llengua, i no hem d’oblidar aquesta tendència a la no lectura que estem patint. Tot això repercuteix en la comunicació entre mestre – alumne. Repercuteix, per tant, en l’educació del nen.

Molta gent potser criticarà aquest punt, però crec que queda corroborat pel fet que a Finlàndia, el país que treu millor puntuació en quant a educació, un dels fets al qual s’atribueix aquest resultat és que els nens tenen domini en tres llengües. A més d’una optativa.

No sé què més dir. És molt trist que ens limitem a dir que l’educació no és important, i que mentre posem consellers de sanitat que son metges, o consellers de treball, que son sindicalistes, posem de consellers d’educació…què és? Nét de poeta?

Dignifiquem l’educació. Sense una societat culturalment preparada, socialment formada i intel·lectualment forta no anirem enlloc.

Espero que el nom de PISA, no estigui inspirat en el cas català, i que sigui una manera de camuflar que la nostra educació està més torta que la Torre de Pisa.

 
Àdam Bertran
Publicitat

Opinió

Minut a Minut