Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Missatge pel President de la Generalitat

|

- Publicitat -

Fa un parell de dies, el President de la Generalitat, Artur Mas, va donar una resposta ofensiva al diputat de Solidaritat Uriel Bertran quan aquest li va preguntar per la posició de CiU a la votació d’aquella tarda sobre la Proposició de Llei per la Declaració de la Independència. Mas va dir que no votaria a favor de la proposta perquè no estava al seu programa electoral declarar la independència durant aquesta legislatura, tot i que va defensar “el dret a decidir sense límits”. Si jo fos diputada al Parlament de Catalunya, això és el que li hagués dit a Mas aquella tarda.

Senyor Mas, no és bo limitar les accions del govern al seu programa electoral tenint en compte que la realitat canvia. Diu que el seu programa electoral no inclou declarar la independència aquesta legislatura, com sí que ho reclama la proposició de Llei per la Declaració d’Independència de Catalunya presentada per Solidaritat. En canvi, vostè defensa el dret a decidir sense límits del poble. I després va afegir “sempre que sigui una majoria”. Més del 20% de la població catalana no és prou majoria per tenir aquest dret? Si ni el mateix President de la Generalitat de Catalunya considera que el 21% de la població que representa no és prou majoria, qui ho pensarà? Què passarà amb la veu del 21%? El que està fent no és limitar el dret a decidir?

Publicitat

El seu partit no incloïa declarar la independència en aquesta legislatura al seu programa electoral. I no li demano que declari la independència de Catalunya durant aquesta legislatura. Com tampoc ho fa estrictament Solidaritat. Però respectant el dret a decidir i la veu del 21% de la població catalana que ha participat a les consultes, no creu que com a President d’aquest país hauria de fer honor al poble català i no evitar un debat més que merescut? Abstenint-se a la votació de la Proposició de Llei per la Independència cedeix l’honor de decidir al sector espanyolista del Parlament de Catalunya.

Cal recordar que no s’està votant si es declara o no la independència durant aquesta legislatura. El que s’està votant és que continuï la tramitació d’una Llei per la Declaració de la Independència. El que s’està votant és que se segueixi fent el debat sobre la independència al Parlament de Catalunya. Un debat que la població de Catalunya mereix que es faci. Precisament, a Els Matins de TV3 es feia la pregunta “És el moment de fer un debat al Parlament de Catalunya sobre la Independència?”. Ha guanyat el SÍ.

Com a representant màxim dels catalans i les catalanes té una responsabilitat envers la població que governa. Ha d’escoltar la veu del poble que ha parlat més alt i més clar que mai amb una consulta organitzada des de la ciutadania d’una manera exemplar.

El que voti avui al Parlament no té res a veure amb el seu programa electoral. Té a veure amb escoltar la veu del poble. Després de sentir el que ha respost al diputat de Solidaritat Uriel Bertran quan l’ha interpel·lat sobre la seva actitud envers la Proposició de Llei sobre la Independència, sembla que l’única raó que el lliga a abstenir-se és el fet que no està al seu programa electoral declarar la independència aquesta legislatura.

I si prova d’escoltar el poble de Catalunya, deixa que el debat continuï, i després presenta totes les esmenes que consideri necessàries? És una llàstima que un programa electoral faci callar la veu del poble. I és un insult al poble català utilitzar el programa electoral com a excusa per seguir jugant a dues bandes.

Faci el favor d’actuar amb responsabilitat i deixi d’ignorar el que cada cop es fa més palès. La darrera enquesta i la més fiable, la del Baròmetre de la Comunicació, diu que hi ha una majoria de catalans que volen la independència. I no pot oblidar que molts d’aquests catalans el van votar a vostè. I no pot oblidar que fa tres dies vostè va votar a favor de la independència a les consultes ciutadanes. I no pot oblidar que més del 90% d’aquest 21% de la població catalana s’ha pronunciat a favor de la independència.

Diuen que qui viu en la ignorància és més feliç. Senyor Mas, molt honorable President de la Generalitat, no pot seguir ignorant tots els arguments exposats en detriment de la seva felicitat, o de la del partit, o de la de qui sigui. Reaccioni fent honor al seu càrrec i a tot el que representa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut