Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Iowa

|

- Publicitat -

Qui pica primer, ho fa dos cops. Aquí és on resideix, en gran mesura, la importància de les primàries de Iowa. Un raonament en calma i de mode racional ens faria veure que una flor no fa estiu, que la primera de les grans cites electorals de les primàries no és el resultat final; en definitiva, que no per guanyar a Iowa Obama serà el candidat a la Casa Blanca del partit demòcrata.

 

Publicitat

La grandesa (o la misèria) del sistema americà és la cursa de fons que suposen les eleccions primàries. La necessitat de no fallar, de tenir la maquinària sempre a punt. I sobretot, la possibilitat de poder reaccionar si les urnes no estan en sintonia amb les nostres expectatives.

 

Ahir es van celebrar els caucus que han tingut un veredicte clar: Barack Obama és el candidat que prefereixen els habitants d’Iowa. El seu 38% dels vots, a 7 punts de l’enemiga que tots volen batre i amb John Edwards en una segona posició; el situa en una bona posició per afrontar les següents cites. New Hampshire, la pròxima.

 

Però el resultat d’ahir no significa que la incògnita estigui resolta. És un procés llarg i on tot encara pot passar. I els experts ja evidenciaven que a Iowa Hillary no seria la sorpresa. Els analistes sabien que la dificultat de Hillary seria completament proporcional al resultat al bàndol republicà: no sorprèn la victòria de Huckabee (que va aparèixer davant dels mitjans amb Chuck Norris). Huckabee que ha guanyat a Romney, que fins al moment està duent a terme una campanya milionària.

 

Però Iowa importa, encara que no decideixi. Iowa importa perquè ens dibuixa una tendència i la que ara veiem és clara: opten pel canvi. Opten pel candidat més jove, per aquell que proposa trencar amb rèmores del passat, per aquell que enten la política d’una forma diferent als polítics de la generació anterior. I s’evidencia també que pel fet de ser negre les seves no es veuen reduïdes; com aquells que deien que un andalús mai arribaria a presidir la Generalitat.

 

Obama ha aconseguit que el seu missatge de canvi penetri. Almenys a Iowa. Hillary no perd temps i ja vola cap a New Hampshire per fer campanya. Perquè la tendència que es marquin en aquestes dues eleccions serà important; començarà a sorgir ja una locomotora i molts s’hi sumaran.

 

 El combat començarà a ser desigual a partir de New Hampshire? Podrà Hillary recuperar posicions? És aquest l’últim cop d’aire per a Edwards?

 

Iowa, Iowa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut