Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Consulta sense pregunta?

|

- Publicitat -

CiU i ERC van comprometre's al pacte de govern a fer pública la pregunta del referèndum i aprovar-la al Parlament el 1r semestre del 2013, però ara Mas diu que ja n'ha complert, Rull i Turull que s'ha d'ajornar, Rovira que s'ha de complir però no cal la pregunta, i Junqueras s'enganya o ens enganya afirmant que l'acord de govern “no diu res de la pregunta durant el 1r semestre del 2013”

Què hi ha del cert?

Publicitat

Al “Pacte per la llibertat” entre ERC i CiU un dels compromisos més destacats és d’establir la pregunta del referèndum en termini que expira el proper 1 de juliol:

I) A l'annex 1.3 es comprometen a “obrir un procés de negociació i diàleg amb l'Estat espanyol per a l'exercici del dret de decidir que inclogui l'opció de convocar un referèndum, previst en la Llei 4/2010 del Parlament de Catalunya, de consultes populars per via de referèndum. En aquest sentit, s'estableix el compromís de formalitzar la petició dins del primer semestre del 2013.”

II) A La llei a la qual remet el pacte s'ordena que és el Parlament qui tramita i aprova la petició de referèndum (art 18), a proposta del govern (art 16.3) o de 2 grups parlamentaris (art 17.2), i que en tot cas ha d'incloure la pregunta “formulada de manera clara, succinta i inequívoca” (art 7.1)

Se'n deriven tres coses:
1) Abans de l’1 de juliol s'ha de presentar al parlament la proposta de referèndum
2) La proposta ha d’incloure la pregunta
3) Si CiU es nega, ERC la pot presentar amb CUP, o amb ICV, o amb tots dos

Als processos d’independència, en democràcia, un o diversos partits prometen a l’electorat que si els atorguen la majoria parlamentària proclamaran la independència, o convocaran un referèndum per votar-la. En el primer cas, tant a nivell intern com internacional s’entén que el procés d’independència comença quan n'obtenen majoria absoluta. En el segon cas, quan Govern o Parlament estableixen la pregunta i la data del referèndum.

Fins ara hem llegit excuses de polítics que semblen voler escampar la confusio per amagar-se'n. Si Junqueras i Mas no són capaços de complir els compromisos adquirits davant del poble, què en podem esperar d'ells?

Fins al 30 de juny estan a temps de complir, que ho facin. Esperem i desitgem que pel bé del país CiU i ERC compleixin i presentin en el termini promès la proposta de referèndum al Parlament, pregunta inclosa. Els processos d’independència, per reeixir internament i ser reconeguts internacionalment, requereixen claredat, seriositat i fermesa. Aquest és el desig de la bona gent de Solidaritat, existim per atènyer la independència i persistirem fins a la victòria. Sempre.

Article publicat a Nació Digital el passat 23 de juny de 2013

Publicitat

Opinió

Minut a Minut