Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La casta política contra el poble

|

- Publicitat -

L’aprovació pel Parlament de la Llei de consultes populars per via de referèndum ha dut l’opinió a fixar-se en els entrebancs que per la democràcia suposa la Constitució espanyola, que subordina tota autorització de convocatòria de referèndum a la lliure voluntat del govern i les Corts espanyoles, que han de donar necessàriament el seu permís perquè el poble pugui votar i no ben bé decidir, perquè el resultat no és vinculant. Podria pensar-se que és el domini nacional espanyol sobre les nacions minoritàries la raó d’aquesta cotilla a la democràcia, però la llei catalana ha posat de manifest una voluntat redoblada i unànime de tots els partits per limitar-la encara més.

Autoritza la llei el referèndum d’iniciativa popular, com ordena l’Estatut, però imposa dos filtres a més de l’espanyol: la proposta de referèndum ha de ser votada per la Mesa del Parlament, que pot refusar-la i impedir que ni tan sols comenci el procés; i un cop recollides més de 220.000 signatures, el Parlament ha de votar si convoca o no el referèndum. Si decideix convocar-lo, cal a més el permís de les Corts o el govern espanyols, que poden negar-s’hi.

Publicitat

Els dos filtres catalans i l’espanyol són una caricatura de la democràcia, i no existeixen enlloc: quan hi ha iniciativa popular pel referèndum, arreu del món és prou recollir les signatures necessàries per celebrar-lo, sense dret de veto de cap mena en mans de partits, parlaments ni governs; els resultats són vinculants; i el nombre de signatures necessari és molt inferior a l’exigit a Catalunya, el 3% de la població: caldran més o menys signatures d’adults en funció de que hagin nascut més o menys nens cada any. Tota una troballa aquesta de la nostra casta política, fer server els nadons per dificultar els drets democràtics dels adults.

No vol la casta política perdre el monopoli del debat i la decisió pública, però és debades. La democràcia sempre preval, i a cada filtre imposat pels partits correspon una responsabilitat davant l’electorat, que tard o d’hora vota en eleccions vinculants, les que importen a la casta política. Qui bloquegi la voluntat del poble, fent servir un o altre filtre, ho pagarà a les urnes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut