Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Dació hipotecària al Parlament

|

- Publicitat -

Segons la legislació espanyola vigent a Catalunya, quan una persona no paga la hipoteca l’immoble surt a subhasta i el creditor cobra el deute amb els diners que se’n treuen. A diferència dels Estats Units o Anglaterra, el deutor no paga el deute amb la pèrdua de l’habitatge hipotecat, sinó amb els diners de la subhasta, i és aquí on rau el greu problema social actual, desenes de milers de famílies que no solament perden l’habitatge sinó que continuen gravades per gran part del deute perquè la regulació vigent dóna a Bancs i Caixes el dret de quedar-se l’habitatge a meitat de preu, per un 50% del valor de la taxació que el propi Banc va fixar en el contracte hipotecari. La baixada de preus dels immobles, per efecte de l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi, no arriba ni de lluny al 50%, i el resultat actual és que Bancs i Caixes reben els habitatges per sota del seu valor de mercat, i això els hi permet continuar reclamant gran part del deute, a costa d’unes desenes de milers de famílies desnonades i escanyades.

Creiem que aquesta situació és injusta i socialment negativa, i per resoldre-la cal evitar que siguin els Bancs i Caixes qui se’n beneficien doblement, fent de manera que el valor de mercat de l’habitatge beneficiï el seu propietari hipotecat i permetent que s’alliberi del deute entregant la propietat. La dació en pagament és la solució que en altres països s’ha aplicat des de sempre per equilibrar els drets de creditor i deutor en situació d’insolvència, i per establir-la només cal voluntat política, perquè les competències catalanes en Dret Civil permeten fer-ho.

Publicitat

Solidaritat Catalana per la Independència va presentar fa quatre mesos una proposició de llei per permetre la dació en pagament, i el proper dimecres es votarà al Parlament l’esmena a la totalitat que CiU ha presentat en contra, malgrat la promesa del President Mas en la investidura d’abordar el problema de la pèrdua d’habitatge i continuïtat del deute de les famílies hipotecades.

El Parlament té l’ocasió de prendre una mesura que ajudaria les famílies damnificades, l’economia nacional i la cohesió social, traient a Bancs i Caixes el benefici injust de les adjudicacions a meitat preu sense imposar-los cap pèrdua. Depèn dels partits, singularment de CiU.

Article publicat a Nació Digital el passat 1 de juliol de 2011

Publicitat

Opinió

Minut a Minut