Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Enllaçats per la música, una experiència inoblidable

|

- Publicitat -

El concert que es va celebrar el dia 6 de juliol a la plaça de la Porta Pintada de Palma, està emmarcat en la campanya Enllaçats pel català, sorgida d’un grup de professors i professores, com a símbol de protesta contra les malifetes del Govern a la nostra llengua. Entre altres, deixar-la com a simple mèrit a l’Administració autonòmica, reduir la seva presència a la TV pública, i amb una política d’atac continu a la nostra comunitat lingüística, que no podem acceptar. Aquesta campanya, que ha tingut una gran acollida per part del poble, ha suposat una penjada de llaços quadribarrats als diferents centres educatius de les Illes i, fins i tot, a ajuntaments, cases particulars i edificis emblemàtics. Fruit de tot això, ha sorgit la iniciativa Enllaçats per la Paraula, que ha consistit en diferents jornades de lectura continuada en català, que també ha rebut molt de suport. Els llaços també han arribat al Principat, al País Valencià, a l’Alguer, a la Franja i a Perpinyà. Fins i tot han arribat al Parlament Europeu.
El llaç és el símbol de la resistència i ens uneix en la defensa de la nostra llengua i cultura. Ha estat aquesta iniciativa i les ganes de passar una nit sentint música en català les que han inspirat Enllaçats per la música. A més, la música és un llenguatge universal que arriba a tothom, és l’expressió cultural de cada comunitat lingüística i ajuda a mantenir viva una llengua, en aquest cas, la nostra.
 Així va néixer la idea d’aquest concert i vàrem tenir la sort de comptar amb músics d’estils diferents, uns més coneguts, uns altres no tant i, fins i tot tinguérem representants del món del circ, en concret el Circ Bover, i diferents batucades (Binicada, Salbatukada, Saravá i Batucada infernal) que varen fer un cerca-vila per Palma fins arribar a la plaça de la Porta Pintada. Tots ells col·laboraren en aquesta diada de manera totalment altruista, la qual cosa és d’agrair i mereix tot el nostre reconeixement. A més, varen facilitar molt les coses i varen fer que l’organització d’aquest concert fos més senzilla. Estam parlant  de músics com Agustí Baró, Al-Mayurqa, Sonadors dels vuit vents, Rebentat de cassalla, Anegats, Cap pela, Cucorba, Trenclaclosques, Eima, Eskasos, Joan Miquel Riera, L’équilibriste, Lluci Villalonga, Nua, Ocults, Miquel Brunet i Maria Cardona, Muntaner duo, Oprimits, Pere Janer, No tots els àngels tenen ales, Suasi, Tiu, Si tot va bé, Torrat i bullit…  A tots ells i elles, els  donam les gràcies.
                També agraïm el suport de les diferents entitats: Joves de Mallorca per la llengua, l’Obra Cultural Balear, l’STEI Intersindical i Músics per la llengua, perquè sense la seva ajuda tot això no hauria estat possible, sense cap dubte. I també volia anomenar unes quantes persones concretes: en Rafel Sedano, que s’ha encarregat d’aspectes tan importants com demanar la plaça, l’escenari i l’equip de so, l’ajuda incondicional dels meus companys, en Pere Antoni Bennàssar i na Cati Calvo que han fet una tasca molt eficient i necessària. No podia deixar d’esmentar la bona feina d’en Pere Sánchez per la seva tasca de presentador d’aquest esdeveniment; igualment als Joves per la llengua que realitzaren una bona tasca aquella nit. A en Tomeu Martí que també hi ha aportat el seu granet d’arena, al dissenyador del cartell Jaume Vich, a en Macià Calafat que ens ha ajudat amb la difusió a la premsa i a na M. Antònia Font, que fou la primera persona amb qui vaig parlar i que em va donar tot el seu suport.
                També s’ha d’agrair especialment l’assistència de les persones que varen venir al concert. N’estam ben satisfets, no es va aturar de passar gent per la plaça de la Porta Pintada i hi va haver moments en què estava ben estibada. La intenció és unir forces per protegir la nostra llengua i perquè se la respecti com cal.
Aquella nit vàrem gaudir d’una festa reivindicativa i vàrem tenir el gust d’estar Enllaçats per la Música, una experiència inoblidable!
                                                 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut