Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

EXPOSICIÓ DE LES FOTOS DE LA PORTADA D’ABBEY ROAD

|

- Publicitat -

La galeria Snap Galleries de Londres exhibeix fins al proper dia 9 de juliol la totalitat de les fotos que Iain MacMillan va fer per a la portada del disc ‘Abbey Road’ el divendres 8 d’agost de 1969.

Aquell dia, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr van creuar el pas de zebra que hi ha al davant dels estudis d’EMI a Abbey Road en sis ocasions, tres en cada sentit. MacMillan va fer sis fotografies (tres de cada passada), de les que es va utilitzar per a la portada del disc la número 5, en la que el grup travessa el pas de zebra d’esquerra a dreta. Es veu a John Lennon en primer lloc vestit de blanc; tot seguit Ringo Starr, de negre; Paul McCartney, de gris, descalç i amb el pas canviat respecte a la resta, i amb una cigarreta a la mà dreta; i finalment George Harrison amb roba texana.

Publicitat

A l’exposició no només s’exhibeixen les fotografies originals d’Iain MacMillan. A través d’ampliacions s’analitza el detall i es comparen cada una d’elles. Així per exemple es pot observar com, de les 6 fotos que es van prendre només en 4 d’elles McCartney apareix descalç, en les altres dues porta unes sandàlies, i només en la fotografia que es va utilitzar apareix amb el cigarret. També s’amplien, s’estudien i es posa nom a alguns dels rostres que hi apareixen com a extres involuntaris que passaven per allà en el moment de fer-se les fotos: un turista americà de nom Paul Cole i tres decoradors (Alan Flanagan, Steve Millwood i Derek Seagrove), entre d’altres. A totes les imatges hi apareix el Volkswagen escarabat amb matrícula LMW 281F, que després de ser adquirit en una subhasta, es troba actualment a la seu del museu Volkswagen a Alemanya.

MacMillan va estudiar acuradament la sessió de fotos i en va fer alguns esbossos de com havia d’anar en forma de dibuixos preparatoris. Cal tenir en compte que no es va tallar el trànsit de carrer i que només hi van estar uns 10 minuts. Aquests dibuixos també es poden veure a l’exposició i un d’ells s’ha utilitzat per a la portada del catàleg. Completen l’exposició llibres de col·leccionista i altres materials destacats relacionats amb aquest disc dels Beatles. Per a qui s’ho pugui permetre hi ha algunes còpies extretes directament dels negatius originals signades i numerades per Iain MacMillan, que va morir el 8 de maig de 2006.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut