Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

80è ANIVERSARI DE YOKO ONO AMB EXPOSICIÓ A ALEMANYA

|

- Publicitat -

Yoko Ono va nàixer el 18 de febrer de 1933 i va passar a formar part d’una de les famílies de l’alta oligarquia financera japonesa.  Yoko es va educar als millors col·legis privats dels Estats Units, a on el seu pare treballava per a un banc japonès. Rebel de mena, un cop emancipada es va instal·lar a Manhattan i es va casar amb el músic japonès Toshi Ichyanagui de qui es va separar per a carsar-se amb el cineasta de vanguarda Tony Cox, amb qui va tenir una filla, la Kyoko.
 
L’any 1966 Yoko Ono es va traslladar a Londres, a on la galeria Indica va acollir els seus treballs conceptuals i happennings. El dia 9 de novembre d’aquell any coneix John Lennon, amb qui estableix al principi una relació més aviat superficial, que s’intensifica l’any 1967 per la seva insistència davant Lennon, casat en aquells moments amb la Cynthia Powell.
 
En John i la Yoko es van casar a Gibraltar el 20 de març de 1969, per a major indignació del govern feixista del general Franco. Com a record de l’esdeveniment editat el disc Wedding Album. En una cerimònia civil a la terrassa de la discogràfica Apple , John va canviar el seu non legal de John Winston Lennon a John Ono Lennon. John i Yoko es van convertir en activistes per la pau i al llarg de 1969 celebren alguns bed-in, les “enllitades” per la pau, a diferents hotels del món.
 
A través de la Yoko, John Lennon es va introduir en el món de l’art, tot i que la Yoko sempre va treballar la seva cerrera en solitari que amb els anys va aconseguir superar l’estigma que la situava com la causa de la ruptura dels Beatles. L’obra de la Yoko Ono s’ha revaloritzat amb el pas dels anys.
 
Ara, una mostra retrospectiva de la seva obra es pot veure a la galeria  Schirn Kunsthalle de Francfurt (Alemanya), que esposa les diferents tècniques que a Yoko ha treballat al llarg dels anys: cinema, fotografia, vídeo-art, texts, instal·lacions, treballs per la pau, etc.. Aquesta selecció s’inicia temporalment als anys 60 i se centra principalment en les dècades dels 60 i 70, tot i que també aplega algunes obres recents. L’exposició es pot visitar fins el 12 de maig. Tot seguit s’exposarà a Dinamarca, Austria i Euskadi. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut