Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Correllengua reivindicarà la catalanitat de la Catalunya Nord en els 350 anys del Tractat dels Pirineus

|

- Publicitat -

La ciutat de Perpinyà acollirà la cloenda d’aquesta nova edició del Correllengua, en un any molt especial en el qual es recorda els 350 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus, pel qual la Catalunya Nord passava a ser annexada a l’Estat francès. En motiu d’aquesta efemèride, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), Òmnium Cultural i la Federació d’Entitats en Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord han presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya els actes que es realitzaran en una jornada que pretén ser més reivindicativa que mai. La tradicional manifestació, que transcorrerà pel centre de la capital del Rosselló a partir de les 4 de la tarda, donarà pas a un macroconcert que obrirà el grup valencià Al Tall i tancaran artistes del Principat i de la Catalunya Nord per posar de relleu la vitalitat cultural dels Països Catalans. Durant tota la jornada hi haurà una Fira d’Entitats, organitzada per Òmnium Cultural, amb la presència d’una trentena llarga d’associacions d’arreu del país.

Hervé Pi, president de la Federació d’Entitats en Defensa de la Llengua i la Cultura catalanes a la Catalunya Nord, ha volgut recordar que són “350 anys de separació de la nostra nació” i ha subratllat que les conseqüències de l’annexió a França encara s’arrosseguen. A banda de ser el departament més pobre de l’Estat francès, de la pèrdua d’institucions pròpies o del sotmetiment que han patit la llengua i la cultura catalanes, Pi ha alertat que la directiva del foc provocarà que per la desídia de les autoritats franceses “no es puguin fer correfocs de manera legal a la Catalunya Nord”. També ha denunciat que l’apagada analògica que es farà a França impedirà que les emissions de Televisió de Catalunya arribin més enllà dels Pirineus a partir del mes d’abril.

Publicitat

Els promotors de la jornada, que porta per lema 350 anys de resistència, han fet una crida a la societat civil del Principat a participar-hi i han recordat que tant la CAL com Òmnium organitzen autocars des de diferents punts del país perquè la gent s’hi pugui sumar.

Balanç del Correllengua

El president de la CAL, Pep Ribas, ha fet un balanç més positiu d’aquesta nova edició del Correllengua. Més de 450 municipis del Principat i del País Valencià han realitzat actes al llarg d’aquest any amb la participació de més de 300.000 persones. Cal destacar que diferents barris de la ciutat de Barcelona s’hi han sumat com ara Sarrià-Sant Gervasi, Poblenou o Les Corts amb una gran assitència de públic. També s’ha reforçat el Correllengua a l’àrea metropolitana com a conseqüència de l’escassa presència del català en el seu dia a dia. D’altres municipis que havien deixat de fer el Correllengua han tornat a realitzar aquesta iniciativa en defensa de la promoció del català amb l’objectiu de revitalitzar el Correllengua. Un altre aspecte positiu és que, a diferència de l’any passat, no s’han produit incidents en la seva celebració al País Valencià. A més, ciutats com Gandia o sobretot Elx s’hi han abocat de foma massiva.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut