Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

LA FARSA DEL JUDICI

|

- Publicitat -

El 9 de novembre de 2014, 40.930 voluntaris i 2.344.828 votants van desafiar obertament l’Estat espanyol, en l’acte de desobediència civil més multitudinari de la història, i van expressar en una consulta popular la seva opinió sobre si Catalunya ha d’esdevenir un estat independent. Un breu repàs a l’hemeroteca és prou interessant, car llavors el govern espanyol es va afanyar a restar importància i significat a la consulta (“un simulacre estèril i inútil”, segons el ministre de Justícia Rafael Catalá) i l’unionisme més rebec i salvatge es va dedicar a ridiculitzar-la (“els resultats no mereixen cap credibilitat i no tenen valor polític ni jurídic”, segons l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana).
 
Resulta estrany si, segons els més recalcitrants unionistes, i també segons el molt dialogant govern de Madrid, el 9 de novembre de 2014 es va fer tot just una costellada, el zel i els recursos emprats en perseguir judicialment el govern de l’època, i l’èmfasi i l’encartronament facial amb els quals unionistes radicals i govern dialogant defensen ara l’actuació de la judicatura espanyola, fins al punt d’haver posat tots plegats flors i ciris a santa Bàrbara per tal que Mas, Ortega, Rigau, Homs i tuttiquanti siguin condemnats i inhabilitats per uns quants eons.
 
Estem davant de la clàssica paradoxa entre legalitat i legitimitat. Els independentistes, i els unionistes civilitzats, tenim clar que davant d’un moviment de milions de persones, l’aplicació cega i automàtica d’una llei obsoleta i hereva del franquisme no és cap opció. L’unionisme radical branda les seves lleis i la seva constitució, en canvi, com un tòtem sagrat i inamovible en nom del qual es permeten perpetrar les més abjectes atrocitats contra la democràcia i contra la mobilització popular.
 
El desllorigador és fàcil. Ja fa temps que una part molt significativa del poble català considera aliena la llei espanyola, injusta la constitució i ridícul l’estatut. I que reclama un referèndum amb tots els ets, uts i garanties de vinculació jurídica i homologabilitat internacional per poder comptar-nos i decidir pel que bonament opti la majoria: seguir units a l’Estat espanyol o independitzar-nos d’una vegada. Si aquest referèndum no s’aconsegueix per les bones pactant amb l’estat, l’impulsarem a les braves més d’hora que no pas tard.
 
Aquesta farsa de judici s’inscriu en aquest pols polític, i convé no perdre-ho de vista. Un servidor estava entre les cinquanta mil persones que el dilluns 6 de febrer acompanyaven Mas, Ortega i Rigau a l’entrada del TSJC, per mostrar-los la meva solidaritat i per autoinculpar-me jo també si fos necessari. Vaig veure una nodrida representació de persones grans, lògic tractant-se d’una convocatòria en hora intempestiva de dia feiner, però també quantitats apreciables de joves i de persones en edats actives. És una bona notícia.
 
Perquè, desenganyem-nos, ens haurem de treure nosaltres les castanyes del foc. Anem-nos preguntant si aguantarem una mobilització en forma de vaga general, que paralitzi el país, i que protegeixi el Parlament mentre aquest vota les lleis de desconnexió i proclama solemnement la independència… Després ja vindran les convalidacions de caràcter plebiscitari que siguin necessàries, però tal i com va encarrilat tot plegat em sembla cada cop més clar que una manifestació incontestable de poder popular és cada cop més imprescindible!

 
Carles Feiner

Publicitat

Opinió

Minut a Minut