Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El paper del “experts” en la societat del “coneixement”

|

- Publicitat -

A qui coi hem de creure ? Uns experts diuen que l’economia va fatal, el altres que va millorant… uns que els recursos naturals s’estan esgotant, els altres que són virtualment infinits… uns que la humanitat es morirà de gana, els altres que nadarem en l’abundància… en definitiva, uns estan convençuts que avancem inexorablement cap a l’apocalipsi, els altres que ja estem a les portes del paradís…Us podria omplir una enciclopèdia amb opinions contradictòries dels experts en gairebé tots els temes que afecten a les nostres vides, des dels més banals als més transcendentals.I em pregunto, no hauríem d’estar preocupats com a societat, com a ciutadans, per aquestes contradiccions ? O potser és bo aquest contrast de parers ? No hi haurem d’estar, si més no, interessats en la qüestió ? La realitat és que som part interessada, ens agradi o no, doncs els experts tenen un paper cada cop més rellevant a la nostra complexa societat, malgrat que el tema no estigui a la palestra política ni al debat social. El problema però, no són les opinions dels expertsper se, sinó quan aquestes influeixen les decisions que es prenen.

Sempre han estat uns pocs privilegiats els que han impulsat les societats cap al seu rumb històric,amb invencions científiques i amb decisions polítiques, militars i empresarials que han estat protagonitzades o influenciades per experts de confiança. Aquesta és una etiqueta determinat, són els elegits. Però, quin perfil han tingut històricament aquests experts ?Doncs en un 99% han estat (i són) del gènere masculí, i m’atreviria a dir que en un 90% han estat (i són) del camp de l’economia, l’enginyeria i l’advocacia. Tanmateix, aquest model està entrant en crisi, i hauríem d’aprofitar-ho per fer una reflexió en profunditat i per, si més no, diversificar i democratitzar el paper dels experts a la nostra societat. La necessitat de diversificació crec que és obvia: amb més punts de vista i més diferents, el debat s’enriquirà.Amb el mot democratitzar em refereixo a fer més transparent el paper dels experts i a fomentar la participació dels ciutadans en aquests assumptes. Ras i curt, crec que no ens convé com a societat deixar només en mans dels experts les decisions cada cop més complexes que haurem de prendre. Això ens obliga a adquirir un cert criteri sobre els qüestions tècniques i científiques,  tot fomentant un debat obert i honest entre experts i no experts. L’objectiu és prendre les millors decisions tècniques amb el màxim possible de consens social, assumint tots plegats els riscos que se’n deriven.

Publicitat

Vivim en una època difícil i fascinant, plena d’incerteses i contradiccions, de cruïlles que ningú sap ben bé on ens porten. Tots tenim la sensació que la societat està canviat molt ràpidament però sense tenir clar si el rumb serà positiu o negatiu. Estem, tots plegats, desorientats… bé, no pas tots, hi ha alguns experts prou segurs del que ens espera les properes dècades, tot i que les visions són força diferents. Entre els tecno-optimistes, clarament el grup més influent entre les elits polítiques i econòmiques, vull destacar dos experts força interessants i influents: el físic David Deutsch i l’enginyer informàtic Ray Kurzweil. El primer, Professor a la Universitat d’Oxford, ha estat pioner en el camp de la computació quàntica i és un gran divulgador científic. En el seu darrer llibre TheBeginning of Infinity (2011) el Professor Deutsch argumenta que una humanitat fonamentada en els principis de la democràcia i el coneixement científic, que estimuli la creativitat i la llibertat, seguirà progressant de forma indefinida i solucionarà exitosament tots els problemes que apareguin. El seu optimisme arriba fins al punt d’afirmar que en poques generacions els humans podem esdevenir immortals. Poca broma ! El segon, Director d’Enginyeria de Google, és un reconegut expert en intel·ligència artificial, inventor i futurista. En el seu llibre TheSingularity is Near: When Humans TrascendBiology (2005) defensa que cap a l’any 2045 la humanitat traspassarà una barrera tecnològica gràcies a la combinació dels avenços en informàtica, nanotecnologia, robòtica i enginyeria genètica. Això farà que les màquines siguin més intel·ligents que els homes i ens convertirem en superhomes que transcendirem les nostres limitacions biològiques.

A l’altre cantó de la riba trobem els experts sostenibilistes, els quals argumenten que les fortes limitacions en l’obtenció de recursos i el creixement de la població en les properes dècades ens pot abocar a una situació de col·lapse econòmic i demogràfic. També argumenten que el desenvolupament tecnològic no serà suficient per frenar aquesta tendència, amb la qual cosa les desigualtats s’accentuaran. Entre els experts d’aquest club vulldestacar als polifacèticsJaredDiamond, Professor de Geografia a la Universitat de Califòrnia i Jorgen Randers, Professor d’Estratègia Climàtica a l’Escola de Negocis Noruega. En el seu llibre Collapse: HowSocietiesChoose to Fail or Succeed (2005)el Professor Diamondanalitza les causes del col·lapse d’antigues civilitzacions i alerta que la nostra pot seguir el mateix camí si no canviem el rumb cap a una societat menys depredadora de recursos. El Professor Randers, en el seu llibre 2052: A Global Forecast for theNextFortyYears (2012) pronostica que en les properes dècades el creixement econòmic es frenarà per causa de l’envelliment i l’estancament demogràfic, mentre que la lluita pels recursos naturals serà ferotge i la degradació dels ecosistemes molt severa.

Possiblement el temps mostrarà que tots ell tenien una part de raó. La realitat sempre supera la prognosi, i sol ser més contradictòria. Com deia el genial físic NielsBohr “el contrari d’una veritat profunda és un altra veritat profunda”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut