Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ni xarnegos ni “polacos”!

|

- Publicitat -

Xarnego ha estat i encara continua sent una paraula xenòfoba per insultar, menysprear i discriminar a d’altres persones per un únic motiu: la seva procedència. És una paraula que fereix i que exclou l’individu “xarnego” del grup “català”. Segons el meu parer, no crec que hi hagi ningú amb cap autoritat moral per destriar qui són catalans de veritat i qui en són un succedani. Segons l’enciclopèdia catalana, el català és aquell individu d’un poble, de llengua catalana, desenvolupat als Països Catalans.

Ha arribat l’hora, doncs, de dignificar la paraula “xarnego” a l’hora que dignifiquem també qualsevol altra paraula que etiqueti despectivament la procedència de les persones. Això em recorda molt al Made in que trobem als productes fabrils. És que els éssers  humans som com els objectes? La nostra humanitat s’ha tornat inerta? Hauríem de passar la ISO? Per favor…

Publicitat

Els xarnegos tenen germans als països de tot el món i fins i tot a les províncies, als pobles, als barris, als carrers: els sudaques, els moros, els polacos, els ianquis, els paios, els gabatxos, els guiris, els xaves, els pixapins, els de can fanga, els de la mina, etc.

Vinguem d’on vinguem, siguem de rius diferents, acabarem morint a la mar, al mateix forat.

Enguany he tingut l’oportunitat de participar en una antologia poètica bilingüe titulada Xarnegos / Charnegos de l’Editorial Sial, on hem col·laborat divuit poetes amb diferents perspectives. Personalment, la meva experiència en aquest projecte xarnego m’ha servit de reflexió profunda i m’ha donat l’oportunitat de poder denunciar aquestes discriminacions xenòfobes que es troben diàriament en la nostra quotidianitat i estem tan acostumats que fins i tot ho veiem normal.

Doncs, no senyors, no és normal classificar les persones en grups de bons i de dolents, sigui pel motiu que sigui.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut