Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

COMPARANT ELS FULLS DE RUTA

|

- Publicitat -

Consideració prèvia: en pocs anys hem passat de no tenir cap full de ruta cap a la independència a tenir-ne tants com partits o entitats sobiranistes. Si cadascú té el “seu” full de ruta, vol dir que Catalunya continua sense tenir full de ruta cap a la independència. 

He fet una comparativa dels següent fulls de ruta: ANC, preacord (CDC,RCat,ERC,ANC,AMI,OC), Solidaritat (SI), CATN (informe 10, marc de no col·laboració) i les CUP. És un exercici que recomano per saber de què es parla i per evitar discussions innecessàries. Resumiré aquí les principals conclusions de la comparació: 

Publicitat

1- La candidatura única o unitària (estrictament parlant) no s'entreveu com un tema imprescindible en les properes eleccions del 27S. Hi ha fórmules mixtes vàlides
2- Mentre que l'ANC i el preacord proposen fer una DUI després de fer una Constitució Catalana, el CATN, SI i CUP proposen el contrari, fer primer la DUI i després elaborar la nova Constitució 

3- A més, el preacord i en gran mesura l'ANC, lliguen el referèndum per la nova Constitució a la proclamació de la independència, mentre que els altres separen clarament una cosa de l'altra 

4- El CATN recomana fer dues eleccions: unes de plebiscitàries que donin lloc a la proclamació de la independència (DUI) i unes de constituents (amb un Parlament nou escollit per aquesta feina) que donin lloc a l'elaboració de la nova Constitució (cosa que facilitaria l'eterna discussió entre l'eix nacional i l'eix social) 
Com a conclusió, en primer lloc constato que en tres dels aspectes bàsics que remarco el preacord és diferent del que proposa el CATN. És a dir, que els partits al govern han creat el CATN, li han encarregat els informes i no els han fet cap cas, sembla com si ni se'ls haguessin llegit. Qui no accepta el que diu el CATN? I per què? 

Per tant, i goso parlar en nom del país, demano que es posin d'acord i que Catalunya tinguem UN SOL FULL DE RUTA, i que el complim! Gràcies!

 
Ramon Munné

Publicitat

Opinió

Minut a Minut