Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

EFICÀCIA I OPORTUNITAT PER A CATALUNYA DE PRESENTAR-SE A LES ELECCIONS DEL 20D

|

- Publicitat -

ELS FULLS DE RUTA OBLIDATS 
 
Enlloc del programa electoral o full de ruta de Junts pel Sí o de la CUP no parla de les eleccions generals. Em direu, home, es tractava del programa electoral de les eleccions al Parlament! Cert. Però també es tractava del compromís amb el poble de Catalunya d'aquells partits polítics. I, imagino, que quan parlen del “Full de Ruta cap a la Independència” no ens amaguen o obliden res que pugui tenir un efecte rellevant en aquest full de ruta. Per tant, les eleccions espanyoles del 20D NO SÓN RELLEVANTS. 

Home, diuen de vegades, cal ser a Madrid per si es fan lleis que ens afectin. I jo responc, quina influència hi podem tenir? Fins ara ben poca o nul·la. A partir d'ara: CAP. Per a qui encara no se n'hagi adonat, Podemosi Ciudadanosfaran de partits frontissa amb 20-40 diputats, per tal que qui guanyi les eleccions no hagi de rebaixar-se a pactar amb la Minoria Catalana. 

Publicitat

Sí, bé, però es cobra un tant per diputat, que és important per al finançament dels partits, vols renunciar-hi? Bon argument, sembla. Però és incoherent. Parlem-ne. El nostre full de ruta diu que ABANS de 18 mesos (a comptar després del 27S, o sigui abans del març del 2017) hem de convocar eleccions constituents i abans haver ja proclamat la independència. I aquí parlem d'enviar, quants?, una dotzena de diputats al Congrés de Madrid que es constituirà el febrer o el març del 2016? A cobrar uns mesos…? És això de veritat un factor econòmic a considerar? Cal més serietat, consciència i coherència. 

Però bé haurem de negociar amb Madrid si ens volem independitzar, cal ser-hi!, diuen. Hem de ser més acurats, les negociacions les fa el Govern català amb el Govern espanyol, els diputats catalans al Congrés espanyol són el poder legislatiu, fan lleis, espanyoles. 

En sengles articles a ElPuntAVUI l'Hèctor López Bofill i en Miquel Sellarès opinen sobre el tema. 

Mentre que en Bofill opina que “la força electoral dels partidaris de la secessió ha de tenir presència a Madrid, i la seva acció política cal que es fonamenti a boicotejar Espanya” en Sellarès afirma que “cal que no ens tornin a enredar utilitzant les eleccions estatals, despistant-nos de l'objectiu i del full de ruta. Podria entendre algú que hem començat la desconnexió si ara ens hem de dedicar a discutir sobre com volem Espanya?“. 
Jo resumiria les dues aportacions dient que cal no perdre-hi gaire temps i que si algú acaba enviant algun diputat a Madrid que no sigui per participar en polítiques espanyoles sinó per fer d'altaveu o de cap de pont del procés. 

Personalment m'inclino per l'opció de no enviar-hi ningú, per diverses raons: 

·         No perdem el temps pensant qui enviem, quin programa portem, viatges i plens inútils 
·         No perdem recursos, les persones que hi enviéssim són molt valuoses i el seu esforç és necessari aquí 
·         Enviem un missatge clar de la nostra voluntat en clau catalana a tot el poble, mostrem que el procés va de debò 
·         Enviem el mateix missatge de voluntat d'independència al món 
·         Per coherència, rigorositati eficàcia del nostre full de ruta 

·         Concentrem els esforços aquí, a executar els oblidats full de ruta amb què es van presentar a les eleccions del 27S tant les CUP com JuntsPelSí 
Les CUP ja han dit que no es presentaran a les eleccions espanyoles del 20D. Els felicito per la coherència i valentia. 
I dirigeixo una pregunta als polítics de JuntsPelSí: 

·         Si encara recordeu el “Full de Ruta cap a la Independència” amb el qual us vau comprometre amb el poble de Catalunya el passat 27S, i si encara teniu la voluntat de complir-lo, quin sentit té fer una programa electoral per a una legislatura a Madrid i seleccionar, preparar i ocupar unes persones per enviar-les a la cambra legislativa espanyola en ple procés d'independència aquí? 

 
No hi trobo cap raó i, personalment no tinc cap intenció de fer-me còmplice d'aquesta pèrdua de temps i distracció del nostre Full de Ruta cap a la Independència 

Ramon Munné

Publicitat

Opinió

Minut a Minut