Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La ubicació i disposició definitives de les quatre columnes de Puig i Cadafalch

|

- Publicitat -

El passat 24 de gener, en reunió amb la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, l’Ajuntament de Barcelona, i en concret el primer tinent d’Alcalde Sr. Carles Martí, va adquirir el compromís de conèixer de primera mà els arguments de les entitats signants de la Carta oberta a l’Alcalde de Barcelona apareguda a la premsa el 22 de gener i signada per reconegudes personalitats ciutadanes.

La premsa del dia 9 d’abril ha fet saber que l’esmentat Sr Martí, a petició del grup d’ERC havia respost que el projecte estaria enllestit el mes de maig i que les quatre columnes se situarien en un lateral de la font lluminosa, just davant el Pavelló d’Itàlia i que obriria una ronda de converses per explicar les raons que els havien portat ha desestimar posar les columnes al centre de la plaça. Segons aquesta informació –que no ha estat desmentida públicament- el Sr. Martí incompleix el seu compromís de consultar les entitats signants esmentades prèviament a prendre una decisió definitiva.

Publicitat

La Xarxa d’Entitats promotora d’aquesta carta oberta i impulsora de la llarga campanya per la restitució del Monument, proposa com a ubicació definitiva un lloc molt concret i que no du a confusions: el Monument de les Quatre Columnes ha d’ésser restituït en el lloc més proper possible d’on el va enlairar el genial arquitecte Puig i Cadafalch i en la mateixa posició frontal original, a la barana que inicia la plaça actualment anomenada del Marquès de Foronda, immediatament després de la font lluminosa, pujant de la Plaça d’Espanya.( no pas, doncs, a la primera barana de la Plaça Carles Buïgas com alguns articulistes atribueixen a la Xarxa).

El perquè d’aquesta ubicació i disposició és molt senzill: una restitució ha de respectar al màxim possible l’original. El perquè de la restitució també: una democràcia ha de restituir allò que una dictadura va enderrocar. Als qui afirmen que l’enderrocament ordenat per Primo de Rivera l’any 1928 fou degut a raons estètiques o de perspectiva no saben o no volen saber què és una dictadura i volen ignorar que la dictadura de Primo de Rivera, com després la de Franco, fou profundament anticatalana. Parafrasejant la coneguda frase els hauríem de dir: “No és l’estètica, estúpids, és la fòbia anticatalana!”

Per acabar, volem destacar que importants entitats com el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya o el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics entre moltes altres, com també l’Institut d’Estudis Catalans, entitats culturals, esportives, lúdiques, rectors de les universitats, església, sindicats etc. (consulteu el web de La Xarxa, www.laxarxa.cat) s’han adherit a la reivindicació de la ubicació frontal de les quatre columnes tal com estaven abans de ser enderrocades i no amagades al costat del Pavelló Mies van der Rohe o del Pavelló d’Itàlia com pretén la Regidoria de Cultura, responsabilitat de l’actual primer tinent d’alcalde Carles Martí.


Enric Padrosa

President de l’Associació Josep-Narcís Roca i Ferreras
Membre del Secretariat Executiu de La Xarxa

Publicitat

Opinió

Minut a Minut