Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Prou retallades

|

- Publicitat -

La indignació creix. La gent, esperonada per la seva pròpia necessitat o perquè ja no suporta aquesta realitat, comença a perdre la por i surt al carrer a protestar. Aquesta protesta és el primer pas en la presa de consciència que cal lluitar, que ningú regala res.
 
Barcelona, com a tot l’Estat, una vegada més s’ha omplert de la gent corrent que poca cosa té però que ho està perdent tot, expressant la seva indignació envers una situació que no ha provocat, que li ha vingut imposada per tercers, però que és qui la pateix. Atur, precarietat, empobriment, desnonaments, indefensió, indiferència mentre que els causants, i els còmplices que els ho permeten i s’enriqueixen amb ells, continuen enriquint-se encara més, dient el que s’ha de fer, dictant les lleis, fent pagar als altres la seva cobdícia, els seus errors, la seva mala praxi.
 
Tan sols hi trobo a faltar un detall. A Barcelona la indignació en contra de les retallades i les polítiques restrictives del Govern tenen dos punts diferencials amb la resta de l’Estat: la comunitat autònoma de Catalunya no pot fer lleis, les lleis només les fa l’Estat, ni pot cobrar els impostos. No pot fer cap llei en contra de la corrupció, la desmesurada voracitat dels poders econòmics, del deteriorament de les condicions laborals, res de res. La Generalitat, davant d'aquesta situació, només pot pal·liar la manca de diners amb retallades i impostos. L’Estat no li permet generar més efectiu per tal d'ofegar la econòmicament, no li accepta l'impost sobre els dipòsits bancaris ni l’euro per recepta. A la Generalitat només li deixa fer retallades per l’alt cost polític que representa pel propi Govern català.
 
El detall que trobo a faltar és la manca de protesta al carrer d'aquest fet diferencial. La Generalitat està obligada a retallar per culpa de l’espoli fiscal que pateix Catalunya. Segons el propi Govern català, el 43% dels impostos pagats se'ls queda l’Estat: 17.000 milions d'euros l’any. Amb els diners pagats pels catalans com a impostos, si Catalunya comptés amb els impostos dels catalans, no farien falta retallades a Catalunya.
 
Però l’Estat recapta els impostos i dóna els diners a Catalunya. El problema és que els diners que inverteix i traspassa són insuficients per fer front a la despesa necessària, i l’Estat ho sap. Al poble de Catalunya se li ha d'explicar molt, i molt bé la situació actual des del vessant econòmic. La majoria de ciutadans desconeixen la situació real de les finances i les causes que ens hi han portat. Són ciutadans que l’única informació que reben és a través dels mitjans de comunicació unionistes, que a Catalunya són majoria absoluta.
 
No entenia, abans del 25N, perquè el Govern no ho explicava clarament. Penso, com a única explicació plausible, que no ho feia perquè no volia destruir la seva futura relació amb ERC i ICV explicant les destrosses del tripartit en el vessant econòmic si creia que els necessitaria per tirar endavant el projecte nacional. Però ara, després del 25N amb la clara victòria dels sobiranistes i amb ERC donant suport al Govern, si que no ho entenc gens ni mica. Se m’escapa.
 
La majoria dels manifestants desconeixen que les retallades, les baixades de sous als funcionaris, la pèrdua de poder adquisitiu, la incertesa en el treball, l’atur, el no arribar a fi de mes, els desnonaments, la pèrdua de benestar, tot això que els preocupa, com a la majoria de catalans, tenen l’origen en l’espoli fiscal i en el 43% dels nostres impostos que es queda Espanya.
 
Penso que el Govern té l’obligació d'informar la població, oficialment, de la realitat. No sé perquè la Generalitat no ho fa, com tampoc ho fa, de forma dura, clara, concisa i sense embuts ERC com a partit majoritari de l’oposició.
 
La resta de partits no ho faran mai perquè son contraris a l’Estat català. Ells ho amaguen i diuen que la culpa és de les tonteries nacionalistes, tonteries catalanistes com TV3, l’escola en català, les ambaixades, la promoció exterior… És aquest missatge, que fa anys que practiquen, el que predomina en àmplies capes de la població.
 
Ens creiem que ho tenim fet, que el SI en un referèndum està garantit. Ho creiem perquè les enquestes ho diuen. Quines enquestes? Fetes per qui? Publicades on?
 
Hem d'exigir al Govern de la Generalitat, als partits del Govern CiU, al primer partit de l’oposició ERC, i als partits que vulguin acabar amb l’espoli, que expliquin amb tots els mitjans disponibles al seu abast, constantment, de forma clara i contundent, la situació econòmica de Catalunya i l’efecte del dèficit fiscal sobre la vida quotidiana de tots els ciutadans. Si no ho fan, continuaré sense entendre-ho.

Jordi Bages-Querol. Membre del comitè executiu del CCN

Publicitat

Opinió

Minut a Minut