Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Això és nova política

|

- Publicitat -

La política té les seves pròpies regles, fins i tot no escrites. Una d'elles exposa que un càrrec polític electe, davant la impossibilitat de continuar amb el seu programa, té dos camins: si no veu solució possible, presentar la dimissió. Per contra, si considera que pot haver-hi solució a partir del consens amb altres forces, pot fer ús de la moció de confiança. Un mecanisme que és propi de les democràcies consolidades i avançades, característiques que la monarquia parlamentària espanyola no pot fer seves.

El president de la Generalitat, davant l’obstacle pressupostari i en un exercici de democràcia, s’ha sotmès a motu propio a aquesta moció. Des que ho va anunciar, la negociació amb la CUP per replantejar el full de ruta i incloure un referèndum, unilateral o no, que sigui vinculant ha estat sobre la taula. Una via que des de Súmate abracem, vàrem sorgir quan el país reclamava el dret a decidir l’any 2013. És de la nostra naturalesa debatre i abraçar una proposta d’aquestes característiques.

Publicitat

Considero que recuperar el referèndum és una opció que cal explicar. Sobretot entre tots aquells que han dubtat, o dubten, d’encetar de nou una etapa que ens sembla anterior. No vam exercir aquest dret l’any 2014? Sí, però no amb la força vinculant com perquè la comunitat internacional agafi els resultats i els faci legitims per a la proclamació d’un Estat independent. Un moment o altre haurem de tornar a les urnes i respondre una pregunta binària.
Recuperar la pantalla del referèndum, no ens ha d'estranyar, ni hom pot acusar la CUP-CC de posar pals a les rodes o de sortir-se amb la seva. És imposible entendre aquest procés sense ells. La política significa capacitat de negociació i d'arribar a acords favorables a totes les parts implicades. Governar amb majoria absoluta monocolor fa perdre l’essència de la democracia, la capacitat de discussió i de negociació. La grandesa de la moció de confiança serà veure com 72 diputats escollits per fer la República catalana tornen a unir-se. President, Govern i Parlament sortiran reforçats.

Si volem fer una República moderna, autènticament democràtica, del segle XXI i a l'alçada dels països del nord d'Europa, hem de començar a trencar pràctiques antigues, formes anacròniques de política i donar suport als que tracten de modernitzar els oxidats engranatges. No han de fer-nos por les noves formes de dur a terme la  política. Adéu als vells sistemes, benvinguts els nous sistemes per construir-hi la nova República.

Chema Clavero
Presidente de Súmate 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut