Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Palma a favor del català

|

- Publicitat -

La multitudinària manifestació de Palma a favor del català ens recorda que el poble està amb la seva llengua, la seva cultura i la seva nació, que vol normals i normalitzades. Com va passar fa unes setmanes a Barcelona arran de les sentències al voltant del català a l’escola, on miles de persones es van concentrar a favor de la immersió lingüística. Com passarà a Perpinyà el dia 31 amb l’acció a favor de la llengua. Però no n’hi ha prou.

Sens dubte, el català perd cada vegada que se l’acusa, cada cop que ha de passar pels jutjats i s’ha d’enfrontar a un atac legal, a una croada política o a un recurs de la (in)justícia. El català deu estar fart de seure a la banqueta dels acusats, quan de fet ell és la víctima. La nostra llengua és, com fa 300 anys, la víctima. Abans era víctima dels Borbons que van vèncer a des d’Almansa fins a Cardona. Ara és víctima dels governs del PP i del centralisme francès. A Palma, a Barcelona, a Perpinyà i a València. I a la Franja.

Publicitat

A la Franja de Ponent hi ha 50.000 parlants del català, que viuen a les comarques de la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya, sobretot, i que són aragonesos i parlen català, en uns pobles amb un percentatge d’ús de la nostra llengua més alt que alguns pobles d’Osona o del Berguedà. Per no parlar de Sant Cugat, que queda lluny d’aquest oasi.
Malgrat les xifres, al govern aragonès, ara en mans del PP, no vol complir la Carta de Llengües Minoritàries. Era l’últim racó de la nostra comunitat (lingüística) on encara no havia arribat aquesta nova (i enèsima) croada anticatalana del PP: primer va ser la prohibició de TV3 i de les línies de català a les escoles al País Valencià, més tard van arribar els retalls en matèria de normalització a les Illes Balears, després va ser l’intent de suprimir les llengües cooficials al Senat espanyol, alhora que s’atacava Òmnium Cultural i les subvencions a la cultura popular i tradicional…

Publicitat

Opinió

Minut a Minut