Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Sr. Montilla, segueixi creient

|

- Publicitat -

La fe, no únicament l’espiritual, ens empeny endavant. Quan estem convençuts d’un projecte, hi creiem, ens esmercem per dur-lo a terme. Ara bé, no valorar la viabilitat o no veure la reacció negativa de les nostres accions és ceguesa i potser irresponsabilitat. ‘Segueixo creient’, deia el president Montilla.

I segueixen, i tant que segueixen. Tot i que notables i variats articulistes han reclamat més gestos per què es noti el pes de la lletra C del PSC, que es vegi el seu compromís amb el país, de moment hi ha 25 que callen i acaten, i dos ministres que valoren positivament la sentència. Segueixen creient. Arriba un moment que la fe és irresponsabilitat.

Publicitat

Creure i promoure el federalisme dins d’Espanya arriba a un punt en què ja no és voluntat d’entesa, ja no és coherència ideològica. Moltes forces polítiques han modificat aspectes de la seva doctrina o pensament per adaptar-se coherentment als nous temps (recordem el mot comunisme d’IC-V o el marxisme del mateix PSOE). Ja els va bé als espanyols: que segueixin creient, que ho segueixin intentant, que qui dia passa any empeny i així els del PSC estan tranquilets. Creure encara en el federalisme a Espanya és si més no irresponsabilitat.

Ells, el PSC, potser segueixen creient -o això volen transmetre- però a l’altra banda, a Espanya, mai hi han cregut. La sentència del TC ho exemplifica: tallar les ales a qualsevol insinuació de descentralització política, de federalisme, ni sentir-ne a parlar. Montilla hi segueix creient després de 30 anys de picabaralles, d’estires i arronses per uns principis bàsics i justos d’autogovern. Seguir creient, potser, frega ara la mala fe o respon a una estratègia oculta que no coneixem.

Amb l’estatut esberlat, la Catalunya optimista es una Catalunya desorientada, i seguir apel·lant a l’optisme és un acte innocent, inconscient. La Catalunya que sap on va, es veu impotent, que marca un camí que, sigui quin sigui, li barren els espanyols. Seguir apel·lant a la voluntat dels catalans és ara ridícul si no es proposen noves vies, nous escenaris. El pensament és lliure: Sr. Montilla, segueixi creient. Potser serà el país qui no seguirà creient en les seves paraules. Ara toca un gran canvi, contundència i un nou credo.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut