Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ens serveix la vaga, al segle XXI?

|

- Publicitat -

No estic en contra de la vaga. De fet, jo hi vaig ser-hi el 29M a primera línia. Però endego una reflexió: ¿ens serveix la vaga com a eina de protesta legítima a aquestes alçades? Bé, no únicament si ens serveix, sinó si és realment eficient.

Pensem que, com em recordaven fa poc, “la vaga és una eina del segle XIX per a problemes de segle XIX i que encara fem servir al segle XXI”.  La vaga pretén ser un greuge per a la part capitalista a fi que reconsideri posicions. Però, realment ho és? Hi ha varis factors a considerar, entre els més destacats penso que hi trobem el compromís ciutadà i, a l’altra banda, la natura del poder a començaments d’aquest nou mil·lenni.

Publicitat

Quant al compromís, cal destacar que hem arribat a una absurda confrontació de drets, ambdós legítims, entre el dret de treballar i el dret de fer vaga. Una dicotomia —insolidària— pròpia de la complexitat de la societat actual i que tan sols divideix més la part dels treballadors. Cal compromís, però podem exigir compromís als ciutadans que ni tan sols són capaços de planificar-se la setmana per comprar un dia abans o un dia després i no fer actes de consum el dia de vaga? No es valoren prou els drets adquirits per fer aquest petit gest? En aquest sentit, la vaga és inefectiva i desmotivadora.

L’altra part de la reflexió és que al segle XIX la font de poder i riquesa era la producció industrial, la producció de mercaderies. Avui en dia, però, com diu Manuel Castells, el valor està en la informació i en la seva circulació. Evidentment, la vaga no afecta rellevantment a la informació. Potser, l’eina de protesta que hem d’anar perfilant i descobrint va en aquesta línia informativa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut