Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Hisenda pròpia

|

- Publicitat -

El nou eufemisme convergent entra en acció. Ara toca ‘hisenda pròpia’, terme que, com és habitual no trobarem a cap diccionari o manual de ciència política o economia i que, precisament per aquest motiu, es presta a qualsevol interpretació. Signe també del poc compromís o de la poca capacitat d’influència del Govern: surti el que surti, hi cap en aquest mot. Així, qualsevol! (Visca, ‘els millors’!).
Hisenda pròpia, diria (o dirà) el PP és la branca i la xarxa de l’Agència Tributària espanyola que està ubicada (que no dirigida) a i per Catalunya. Això també és hisenda pròpia. Hisenda pròpia és una nova entitat pública catalana que, no recaptarà tots els impostos (Home! Superar la legalitat, però no tant!!) dels catalans, una mica més dels que tenim ara i els que ens deixin de Madrid, però que servirà per marcar política pròpies quan i com ens deixi la legalitat vigent i que, sobretot, servirà per col·locar uns quants càrrecs més (dirà Unió??). Això també és hisenda pròpia.
Una hisenda pròpia pot ser aquella institució que recapti tots els impostos del territori català (tots!) i que tingui la clau de la caixa. Tot i que, clar, hi haurà normatives estatal que poden afectar aquesta recaptació i que autoritzaran o no segons quines voltes de la clau. Però és una millora innegable (dirà Convergència??).
El que està clar és que comencem malament si el Govern no és capaç d’apostar clarament i oberta per un concepte transparent i inalterable per altres pseudofòrmules lingüístico-polítiques. Comencem malament perquè és el primer pas per vendre’ns després gat per llebre, o el que és el mateix, ‘hisenda’ en comptes d’ ‘agència tributària catalana única que recapti tots els impostos’, o ‘pròpia’ en comptes de ‘no consorciada, amb la clau de la caixa’. Ja veurem. Ah, per cert, ‘hisenda’ també vol dir ‘finca rural’ (de qui?).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut