Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La ‘roja’ em fa posar vermell

|

- Publicitat -

Vermell de vergonya. No pel futbol, és clar, sinó per la seva gestió. La selecció espanyola s’ha intentat vendre com un símbol de cooperació i cohesió territorial, com un representant de la diversitat de l’estat. Aquí sostinc que sí, evidentment, és un reflex inequívoc i bastant exacta del que és (o vol ser) Espanya; però precisament per això, ni em representa, ni m’agrada i, alhora, m’escandalitza en el sentit més democràtic.

Primer, és homogeneïtzadora. Encara que Xavi, Piqué i alguns altres jugadors catalans s’han pogut sortir de lluir la senyera –també perquè tenen prou pes i trajectòria esportiva per discutir el seu criteri- la selecció que es vol pretendre de tots únicament vol mostrar una simbologia: la de l’estat que molts ciutadans rebutgen i amb el qual no es senten identificats. Per tant, vol diluir altres opcions i homogeneïtzar la imatge simbòlica. Tindrà sanció Xavi i companyia? Segurament, i n’era conscient, però s’ho pot permetre…
Segon, la participació no és cooperativa. No és una suma d’identificació i interessos. La qüestió és que simplement no hi ha alternativa: seria un equip cooperatiu si, existint de ple dret les seleccions basca, catalana i galega, els jugador optessin lliurement per jugar en l’equip estatal. Llavors, potser es podria considerar una aposta per la col·laboració mútua. Ara, en tot cas és l’única opció i, a més a més, una opció que evita i penalitza les altres: no voler participar en una selecció espanyola té càstig per la teva carrera esportiva. És, doncs, una imposició.

Publicitat

I tercer, cohesió? Quina cohesió pots tenir on estàs obligat a anar-hi? Quin remei, o hi sóc, o em penalitzen. Tot i així, inevitablement, com es va veure en la imatge de la senyera, hi ha grupets afins per la seva cultura o pel club que comparteixen. Però la suposada cohesió és a nivell personal, de cap manera aquests jugadors representen uns territoris perquè, per començar, nosaltres, els ciutadans d’aquests territoris, no els hem escollit per fer-ho (potser preferiríem el Bojan o l’Oleguer, qui sap?).

Això és el modus operandi de l’Estat. Espanya basa la seva existència en la imposició i la destrucció de les alternatives. Espanya existeix no pel diàleg, la negociació, la comprensió i el reconeixement de la diferència (com podria ser el Regne Unit, per exemple), sinó per la opressió i l’intent de supressió de les particularitats culturals i polítiques. Com la selecció. Per això crec que sí, que realment representa el que és l’Estat, malauradament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut