Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Com ens veuen i com ho veuen? exemple suïs

|

- Publicitat -

Fa uns dies, en concret l'11 d'agost, el mitjans es feien ressò de l'emissió a la televisió suïssa d'un reportatge. (veure el directe.cat http://www.directe.cat/noticia/362938/la-independencia-de-catalunya-a-la-televisio-suissa). Parla d'uns ciutadans de la Suïssa francòfona que visiten una família a Girona i allà els hi expliquen els diferents motius que tenim per a reclamar la nostra independència.
Potser amb les ganes de veure com el nostre procés cap a la llibertat se'ns escapen comentaris que, algú que vé de Suïssa, dona al discurs que fem. Un va ser molt colpidor. Quan se li diu que un dels motius és la llengua, aquell ciutadà vingut d'un país confederal i plurilingüístic diu: La llengua? No ho entenc; nosaltres en tenim quatre i tot va bé.
És clar! Com a un ciutadà d'un país democràtic, on es vota cada dos per tres en referèndum, que forma part de la minoria francòfona (la majoria a Suïssa para alemany) a una confederació on n'hi ha quatre de llengües oficials, totes al mateix nivell i categoria, se li pot explicar que una raó per anar-nos sigui la llengua?
Ben fàcil. No és explicar-li que tenim una llengua diferent i mig oficial. Cal dir-li:
T'imagines que el govern federal suïs, des de Berna, dictés lleis per imposar l'alemany per sobre del francès, italià o romanx? T'imagines que un nen a una escola de Ginebra vingut de Zurich, fes canviar la llengua de tota una classe i es passés a fer-la en alemany en contes de en francès? 
Això, que als de països monolingües és difícil d'explicar, cal si més no, explicar-ho bé als que venen de països respectuosos amb les minories.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut