Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les municipals, de les que ningú no en parla. El Baix Llobregat, darrer reducte.

|

- Publicitat -

Com estem immersos en un procés que ens ha de dur a votar el 9N tenim la propera contesa electoral una mica oblidada. És normal que així sigui, doncs el país es troba en un atzucac de lluita -pacífica- per poder exercir la seva sobirania. Una lluita desigual contra el poder de tot un Estat que ens nega com a poble, com a subjecte polític i, el pitjor, nega el dret de vot. A qualsevol part del món occidental aquest darrer fet ja seria causa de pressions per part d'una oposició que es considerés demòcrata per sobre de tot, i seriosa des del punt de vista de les llibertats. Però, pel que es veu, els tics autoritaris espanyols no han canviat gens des de fa segles.
Però aquest no és el tema del que volia parlar sinó que ho és el procés electoral municipal que, si no hi ha canvis, es produirà la primavera que ve.
Les eleccions municipals són sempre importants. Els municipis són el nivell més proper al ciutadà. La base de la democràcia comença pel consistori que governa les nostres viles i ciutats. Aquesta importància la sap tothom i en el moment que ens trobem crec que s'accentua. Només cal mirar la història una mica per recordar que la II República va produir-se després d'unes eleccions…Municipals! La victòria aclaparadora de les forces republicanes va provocar la marxa del rei espanyol Alfonso XIII i l'establiment d'un nou règim. Evidentment aquestes forces republicanes no van guanyar arreu sinó en llocs clau i de forma molt majoritària.
Donada la situació del país, podrien les properes eleccions municipals esdevenir el detonant per a una solució a no poder votar?
Podríem considerar-les un primer plebiscit de cara a mostrar a Espanya i al món sencer que existeix una majoria pel Sí-Sí en el cas de que no es pugui fer la consulta el 9N?
Evidentment, i amb la diferència que hi ha entre un referèndum i unes eleccions, sí que se'n podria extreure una lectura clara de cap a on va el país i la seva gent.
Sé que en els programes locals es parla i parlarà de problemes locals. Cada ajuntament té els seus propis problemes que cal resoldre des de l'àmbit local. Però l'ajuntament, i el batlle com a primera autoritat, representen la majoria ciutadana i des dels consistoris també es fa política de país. Un exemple son les associacions com l'AMI.
Estic segur que en molts ajuntaments del país, a més de en clau local es votarà en clau nacional donant força als partits i agrupacions d'electors que siguin manifestament sobiranistes. Però en tots? No. Malauradament no. Hi ha i hi haurà forats. Nuclis on sigui tot el contrari. Ciutats, i segurament de les grans, on els partits anti sobirania guanyin. I hi tenim exemples on els alcaldes actuals han dit per activa i per passiva que farien boicot a la Generalitat en cas de convocar una consulta sense autorització de l'Estat, que és com dir que no la donaran mai. I això és el que, entre tots, hauriem d'evitar.
Complicat ho tenim en certes zones, com he dit abans. Una d'aquestes zones és el Baix Llobregat. Malgrat el canvi de tendència aquesta no és -de moment- prou forta com per pensar que es produeixi un daltabaix del partit governant. El canvi s'hauria de produir per més raons que la simple però important raó de la sobirania. El canvi hauria de venir per obrir portes i finestres d'administracions on manen els mateixos des de fa dècades. Aquells partits que volien expulsar CiU de la Generalitat perquè portava massa temps governant quan Pujol, silencien el mateix fet quan són ells els que maneguen els fils de l'administració local des de les primeres eleccions municipals a l'Estat Espanyol!
Ni que sigui per deixar entrar aire nou als múltiples ajuntaments del Baix Llobregat que encara són governats pels socialistes, cal un canvi. Fer que el Baix Llobregat deixi de ser un reducte de qui té plantejaments antidemocràtics callant la veu dels seus propis conciutadans sobre quin país volen i cap a on volen que aquest país vagi, cal un canvi.
Si aquesta comarca de gent humil i treballadora canvia, tot canviarà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut