Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Sistema electoral. Llistes obertes. Estem preparats?

|

- Publicitat -

Es parla molt de que el sistema electoral és dolent i en part hi podem estar d'acord. Sovint es demana que les llistes siguin obertes, que l'elector pugui posar-hi creus, o bé tatxar-hi noms. Sistemes diferents per aconseguir -es diu-  una democràcia més propera i participativa. El fet de poder “fabricar” una llista “a mida” pot semblar a priori un bon sistema. Si podem escollir quins candidats son més adients a les nostres idees o objectius, bé. Fins aquí tot correcte.
La pregunta que em faig és: Hi estem preparats?
No cal ser gaire avesat per saber que dins dels partits polítics i les agrupacions hi ha gent treballant de manera constant per a recollir informació del que la ciutadania pensa, demana o requereix. Gent que durant tota la legislatura, tant sigui nacional com local, prepara documents, actes, va a reunions amb associacions diverses, s'interessa per temes propers a la vila on viu, etcètera. Son, molts d'ells, militants de base que sovint no són ni a les llistes del Parlament ni del seu propi ajuntament. Sí que és veritat que alguns si que hi van. Es presenten per a ésser escollits pels seus conciutadans i així, a més de continuar amb els actes, les reunions i la feina de partit, fer més coses pels seus conciutadans. Aquestes persones, dones i homes, són en la seva gran majoria gent anònima. 
Marcarà una creu aquell ciutadà que no els coneix? Em temo que no, que per molt que hagin fet i treballat ningú hi posarà una creu al costat del seu nom.
I és que la majoria de ciutadanes i ciutadans d'aquest preciós país només coneix en Mas, en Junqueras  i, si m'apureu, en David Fernandez. Per suposat en Rajoy o la Camacho, i també, els mediàtics Rivera i  Iglesias -per suposat si es veuen les televisions espanyoles-. La resta, res. 
Aquesta gent que només veu la política com quelcom de llunyà, que no s'hi interessa mai i que se sap quatre noms de quatre líders, sabrà a qui tatxar o a qui posar-li la creu davant del nom?
La situació pot ser encara més dramàtica si ho reduïm a l'àmbit municipal. (Vull expressament eliminar el tema de Barcelona capital perquè atrau tots els mitjans també) Hi ha gent que coneix -com a molt, i perquè el butlletí municipal que arriba puntualment a la seva bústia de manera gratuïta no para de fer-lo mediàtic en mesura municipal- el seu alcalde. I prou. Parlo de la majoria. Sé que hi haurà que s'ofendrà perquè n'està d'informat. Però li demano que faci un petit estudi de camp. No cal anar lluny. Que ho faci a la seva escala de veïns i en tregui una conclusió.
Llavors, repeteixo la pregunta: estem preparats per les llistes obertes?
Potser, i amb tota la bona intenció del món, podem acabar no sent prou justos amb algunes persones que donen el seu temps de lleure en benefici de la comunitat.
Sé que no tothom estarà d'acord amb el que dic, per això només em proposo exposar el que crec que és i obrir-ne un debat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut