Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La sobirania fiscal sense fer soroll

|

- Publicitat -

L'Assemblea Nacional Catalana no s'atura. La concentració de l'Onze de Setembre va ser irrepetible, un èxit sense precedents de mobilització ciutadana. La cadena humana prevista per aquest any, per la seva banda, demanarà un nivell altíssim d'organització, coordinació i logística. Ara bé, aquest dilluns l'ANC inicia una campanya que serà un repte encara més gran que les mobilitzacions de les Diades: es tracta de la insubmissió fiscal per part de la societat civil i el teixit empresarial català.

Les crides per l'Onze de Setembre requereixen al gruix de la població 'només' una tarda, que a més és la Diada i hi ha motivació extra per l'expectació que suscita el dia. En canvi, la insubmissió fiscal és una acció solitària, complexa, enrevessada arriscada i de difícil visualització dels resultats per qui l'ha duta a terme. A més, segons les indicacions de l'ANC, la ciutadania només pot fer el gest per mitjà d'entregar l'esborrany de la declaració de la renda, cosa que potser molts ja han fet. Val a dir que les empreses, però, poden pagar l'IVA cada trimestre a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Publicitat

És d'una exigència col·lossal la campanya de l'Assemblea, però un esforç de conscienciació, de difusió per via de xerrades per exemple i sobretot d'explicació de la metodologia i assessorament a l'hora de fer el pas poden ser efectius. La despesa per l'organització serà també molt gran; és comprensible que hagin engegat una campanya de micromecenatge, totSuma, essencial per la iniciativa. Un èxit de la sobirania fiscal -que sobretot ha de passar per una voluntat de les empreses-, un degoteig sense fer soroll d'impostos desviats a l'ATC seria una eina de pressió definitiva a Espanya i un acte simbòlic inèdit a Europa, que podria obrir del tot les portes al futur de Catalunya.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut