Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Possible sorpasso d’ERC: un mar de dubtes

|

- Publicitat -

El Periódico publica avui una enquesta que podria ser un terrabastall en la política catalana. Després de la primera enquesta -probablement de la història- que apunta Esquerra com la primera força de Catalunya, un mar de dubtes ens envaeix.

Publicitat

Pot ser que l’interès d’El Periódico de fer rebentar el procés sobiranista sigui tan gran com per fer enfonsar CiU de les enquestes perquè desisteixi? Sigui o no una enquesta fiable, quin rumb emprendrà ara el vaixell de Mas? Hem d’eliminar ja l’alternativa d’eleccions plebiscitàries, entenent que no les plantejarà qui més perjudicat en sortirà? Està segur Mas que allò convenient és no imprimir un ritme superaccelerat? Aparcarà el diàleg amb Madrid més aviat d’allò previst? Quan farà un pas deslligant el remolc pesat del PSC?

I Duran? Demanarà aturar tot el projecte sobiranista dient que és això el que ha provocat que CiU estigui en caiguda lliure i tornarà al peix al cove i el cafè per a tots? S’adonarà que amb la seva estratègia no només enfonsa a Mas, sinó a tota la federació, alhora que el procés sobiranista queda intacte? Qui vol el confederalisme? Quan explicarà al poble en què consisteix una confederació? S’adona que Mas tard o d’hora haurà de dinamitar el vincle que semblava perpetu amb Unió? Hi haurà desbandada de quadres d’UDC cap a CDC? Tindria el partit de Duran perspectives electorals més altes que la CUP? Quan escoltarà Duran el poble i adaptarà el discurs a allò que demana la ciutadania?

Pel que fa a Esquerra, qui serà el primer que voldrà vendre la moto afirmant que Esquerra pot fer el ‘sorpasso’ a CiU per res més que pel desgast de la crisi, tenint en compte que els dos partits estan ara lligats? Forçarà Junqueras de manera descarada eleccions plebiscitàries quan Espanya digui ‘no’ a la consulta? Pecarà Junqueras d’ambiciós, no buscant en unes possibles eleccions avançades una candidatura unitària de totes les formacions disposades a votar una Declaració Unitària d’Independència?

I després d’aquesta enquesta, quina credibilitat creu Pere Navarro que projecta a la ciutadania el projecte faraònic de convèncer el PSOE per canviar la Constitució i implantar un sistema federal (seria una monarquia federal?)? I amb qui ens federarem? Faran un canvi d’estratègia i s’integraran aviat al bloc del no per assegurar que PP i C’s els faran un forat? Ho estan fent ja, després de les accions de tres de les alcaldesses socialistes? Viraran a temps i començaran a integrar l’ala i els pensaments catalanistes del partit? Hi són a temps, tenint en compte que Ernest Maragall ja està treballant per construir aquesta alternativa?

Farà Joan Herrera un cop de cap i engegarà una campanya interna per fer un gir contundent i inequívoc sobiranista, després de recollir els fruits de sumar-se al bloc del dret a decidir amb l’enquesta? Entendrà ICV que el moment pel federalisme ja ha passat i que els nous corrents l’han d’arrossegar cap a l’independentisme? S’aliarà, per una vegada a la vida, amb CiU -ERC, i tothom qui se sumi- en cas que es plantegi una candidatura unitària?

Respecte al Partit Popular, com explicaran a Madrid els resultats d’aquesta enquesta? Tornaran a dir, com el 25 de novembre de l’any passat, que els resultats són una mostra del fracàs del projecte de Mas i que el poble de Catalunya aposta per quedar-se a Espanya? Com justificaran de manera democràtica d’aquí uns mesos el ‘no’ a un referèndum a Catalunya que cada vegada té mes suports? Mitjançant només la Constitució? Mitjançant les Sagrades Escriptures? Què pensaria Europa d’Espanya si, amb un parlament com el que pronostica l’enquesta, el PP continués ignorant per complet al Principat?

I què explicaran Albert Rivera i Jordi Cañas sobre la Catalunya real? Ens diran que els ciutadans d’allò que estan preocupats és de la crisi, l’atur i d’arribar a final de mes, cosa que és una obvietat? No diran que cada vegada més gent considera que la solució a aquest problemes, que a ulls de tothom són prioritaris, és la independència? Intentaran fer front comú a partir d’ara amb el PP i eventualment amb el PSC, o continuaran volant lliures, com molt bé els funciona, segons l’enquesta?

Pel que fa a la CUP, mantenir els tres diputats però no pujar-ne cap en plena febre secessionista li farà veure que la idea dels Països Catalans no és res més que onírica i tant o més inviable que la del federalisme? Treballarà cap al consens, o bé continuarà no votant en bloc pel sí en iniciatives com la declaració de sobirania? Negarà la independència si Europa fa un gest per entreveure que l’acceptaria com a estat membre?

Totes aquestes preguntes es resumeixen en només una: evolucionarà la política catalana a partir d’aquí cap a la unitat, cap al frontisme o cada partit continuarà escombrant cap a casa mentre passen els mesos i la inacció comença a estar a l’ordre del dia de totes les converses?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut