Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

David Cameron: “Sr. Rajoy, li recomano que escolti Catalunya.”

|

- Publicitat -

Davant de 150 periodistes vinguts de tot el món, el primer ministre britànic, David Cameron ha llençat aquest dard-consell al president espanyol, Mariano Rajoy, des d’Irlanda del Nord, on es reunirà el G8. I ho ha fet preguntat pel referèndum escocès, en què s’ha permès de fer aquesta comparació.

Aquest comentari tant directe trenca el laisser faire clàssic dels dirigents internacionals, i a hores d’ara tothom espera la resposta del govern espanyol. Cansats de la típica sentència “això son afers interns de l’Estat espanyol”. Inclús s’ha permès fer alguna referència molt mesurada a d’altres territoris de l’est d’Europa.

Publicitat

Cameron llueix democràcia, ells han permès -com ha recordat també-, fer un referèndum a Escòcia. “Els ciutadans han de poder decidir el seu futur”. Aquest gerro d’aigua freda per a les gestions del govern espanyol per bloquejar qualsevol suport internacional a Catalunya, és una pista del que passarà si Catalunya vota SÍ a la independència en un referèndum.

Artur Mas ahir també lluïa, en aquest cas, obra de govern. Un cop de puny sobre la taula i un cert cop de timó per a què tothom recordés que qui està pilotant la nau és ell, per molt que virtualment ara mateix perdés unes hipotètiques eleccions. CiU ha triat passar a l’ofensiva i intentar marcar territori a través de Jordi Pujol, que feia una certa estirada d’orelles a ERC. Una nova ofensiva per a què entrin a govern i s’hi desgastin. Això també respon a una estratègia de defensa per exercir pressió entre tots als republicans. Molts periodistes i tertulians han caigut en la temptació de tornar a culpar ERC de que no hagi donat suport als pressupostos, quan aquests estaven al llindar dels 4.800 milions d’€ de retallades.

Per altra banda, avui hem pogut escoltar la reacció d’ERC al Pla de govern Mas. Junqueras torna a recordar que entrarà al govern sempre i quan es convoqui el referèndum, amb una pregunta clara i en un termini breu. El mateix que ha dit des de la primera oferta, i el que els ha permès treballar des de fora exercint una pressió a favor del procés, difícil de fer a dins. És el que, de fet, tothom espera realment del govern Mas. El ball de bastons amb Duran i Lleida, i la indefinició global que es transmet -ho reconeixia Rull (CDC), és el que realment els fa baixar a les enquestes.

Europa ens està esperant. No hem de tenir cap mena de por a ser reconeguts, sigui a través d’un referèndum acordat o no, o sigui a través d’unes eleccions plebiscitàries i una Declaració Unilateral d’Independència (DUI); o directament ja a través de la DUI, reconeguda internacionalment, i a través de la qual s’han independitzat la majoria d’Estats del món, començant pels Estats Units d’Amèrica.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut