Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Espanya, en perill de perdre el respecte d’Europa

|

- Publicitat -

“La Constitució espanyola té l'article primer que diu que la sobirania resideix en el poble espanyol en el seu conjunt i no en una part, i l'article segon que parla de la indivisibilitat d'Espanya”. Així ha refusat el ministre d'exteriors espanyol el consell que David Cameron va donar ahir al govern de Rajoy. Per reblar el clau, Margallo ha dit: “El tractat de la UE es remet a l'ordre constitucional de cada país”.

En l'apartat de resolució de conflictes, Espanya opta per la tradicional mà dura, per la voluntat nul·la d'escoltar i sobretot, per evitar al màxim la participació ciutadana. Sabent que no obra com correspondria en un país democràtic, Espanya s'escuda en la confiança que Europa no s'interposarà en els seus afers interns. És evident, en un principi, que no ho pot fer. Ara bé, la ratlla és molt prima. Europa deixarà fer i es farà la sueca mentre la democràcia i els drets bàsics dels ciutadans no es vegin amenaçats.

Publicitat

Només dues referències: la UE fa un any que assenyala amb el dit Hongria per dèficit democràtic, en aquest cas per manca d'independència judicial i de llibertat de premsa. No ha pres mesures encara, però Hongria sap que està sota el punt de mira de Brussel.les. L'ombra de la sanció econòmica i de la fi de les ajudes monetàries plana sobre Budapest.

D'altra banda, fa tretze anys la institució va aconseguir aïllar diplomàticament Àustria durant mig any després que el partit de l'extremista Jörg Haider formés part del govern de Viena. Cap dels altres països comunitaris van mantenir-hi relacions diplomàtiques bilaterals fins que es va considerar una mesura contraproduent.

Europa és una gran estructura i li costa habilitar sancions a països membres. Ara bé, el simple fet de tallar l'aixeta monetària en plena crisi o només l'anunci als quatre vents que Espanya té un dèficit democràtic farien recapacitar l'estat. Per arribar a aquest punt, però, Catalunya ha de demostrar i perseverar en la idea que una àmplia majoria del Parlament està demanant a Espanya una consulta. En cas contrari, la UE no s'hi implicarà. Com que el procés encara és tendre, Brussel.les, expectant, guarda silenci.

No obstant això, la amenaça espanyola que ha llançat Margallo avui se li pot girar en contra: “Un nou estat independent quedaria automàticament fora de la UE, i el problema seria que aconseguís que els estats membres el votessin per unanimitat”. Ai, senyors del govern espanyol, que no es vegin obligats a haver d'acceptar Catalunya a la UE. De moment, només un líder europeu aconsella a Espanya arribar a un acord abans de passar vergonya. De moment.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut