Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Que no caiguem de podrits

|

- Publicitat -

Que no caiguem de podrits, o ens facin desaparèixer abans. Aquesta és l’advertència del CEO en relació al procés que ha d’entendre Artur Mas. El CEO avui dóna una traducció en escons del que des del #Dietari2014 avançavem al febrer, en la darrera onada: ERC tornaria a ser primera força al Parlament des de la República amb 38-39 diputats. CiU cauria als 35-37.

Publicitat

Potser aquesta enquesta ha de preocupar a CiU, a les relacions CDC-UDC, o potser hauria de fer reflexionar a Duran i Lleida. Però no al President. L’enquesta avala molt clarament el procés sobiranista i reclama ja pitjar l’accelerador. ERC, i CUP (de 3 a 6) pugen, mentre CiU baixa, és cert, però Artur Mas manté el favor del poble pel seu compromís amb Catalunya, tal i com reflecteixen les valoracions dels líders polítics. Només Junqueras, Herrera i Mas aproven. Fernández no aprova per molt poc.

Espanya sembla que respongui amb un regalet molt ben embolicat a l’enquesta del CEO, que s’ha donat a conèixer avui, i que també dóna un augment en un punt al suport a la independència respecte el febrer. Un 55,6% de catalans votarien “SÍ”, i només un 23,4% en contra. Reduir les administracions a canvi de millorar l’objectiu de dèficit, és el que es llegeix de la reforma de l’Administració que Espanya proposa com a “resposta”.

Espanya també recomana carregar-se entre d’altres: la Sindicatura de Comptes, l’Institut Català d’Energia, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Centre d’Estudis d’Opinió, el Síndic de Greuges i, òbviament, les oficines a l’exterior. A més de reduir el Parlament. I sense parlar del català. Tot d’institucions representatives de Catalunya que proposen substituïr per homònimes dirigides des de Madrid com ara el “Defensor del pueblo”; ja saben, aquell que va denunciar al TC el que quedava de l’Estatut, després de passar pel ribot del PSOE i el PP. Perquè no comencen per carregar-se els Ministeris amb les competències traspassades?

Això seria i serà possible de fer en Parlaments artificiosos de Comunidades Autónomas fictícies, nascudes per posar aigua al vi a les Nacions que encara resistien passada la dictadura. Això, en un Parlament Nacional de debò com el nostre, no ho podem permetre.

No cal dir que l’enquesta del CEO no dóna altra lectura al procés que estem vivint que “Independència Sí o No”. Els qui plantegen altres opcions per enterbolir, que s’ho facin mirar perquè el país es mou: la setmana que ve 34 entitats es reuniran per parlar de democràcia al Parlament, mentre que el poble ja es mobilitza per aplegar tot de persones agafades de la mà encadenades 400kms al llarg del Principat. Mirin-s’ho com vulguin, però més clar, l’aigua.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut