Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Tremolor de cames en el moment clau?

|

- Publicitat -

El president Mas té a les seves mans el futur de Catalunya. Superada l’ambigüitat clàssica del discurs de CiU, estan aprenent a base de pals que el poble demana claredat i compromís. Ho comencen a tenir clar i van de debò. Exceptuem bona part d’UDC, és clar. Ara, finalment arriba el moment clau: anar a Madrid a fer la petició.

Publicitat

Potser a alguns no els ho sembla, però arribem a l’estació d’enllaç amb Escòcia. La imatge de la trobada Salmond-Cameron, va donar la volta al món. Mas és conscient de la potència d’aquesta imatge, i malgrat estar pactat, es fa el ronso. Crec personalment que hi ha la percepció al govern que és massa aviat per anar a demanar el referèndum oficialment a bombo i plateret. Sembla com si els calgués esperar al setembre i la Diada per fer-ho, com l’any passat. Aquesta és però, la lectura més benvolent que podem fer.

Al govern, a CiU en definitiva, hi ha tremolor d’haver de fer aquest pas absolutament crucial. Sembla que es resisteixin. En una primera evasiva a les demandes d’ERC, Mas va dir que ja havia parlat d’aquest tema amb Rajoy. Però la insistència dels republicans, la pressió que exerceixen, i la demanda popular creixent, l’han fet accedir a fer la petició formal. I quan tots esperàvem una trobada face-to-face, el president ens sorprèn amb una petició via carta, de la que diuen que no n’esperen ni resposta.

Tant poc els importa el pas? Què ens estem perdent? Perquè tanta acció exterior si no ens atrevim a fer l’acció dinamitadora que donaria la volta al món i que seria definitiva? Perquè CiU no vol escenificar (encara?) el cop de porta definitiu? Té raó Duran, o ens l’hem de creure quan diu que “ens estan enganyant” i que ja en parlarem d’aquí a quatre anys? És que encara estan pendents de les engrunes de l’objectiu de dèficit? Si CiU no posa fil a l’agulla ja, i ara que ve l’11 de setembre, la gent buscarà una via molt més clara per canalitzar l’anhel. Cal que no perdin de vista que cada vegada hi ha més gent que ja ha desconnectat mentalment d’Espanya, i si el govern no culmina amb èxit el procés, la frustració i la repressió espanyola posterior serà terrible.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut