Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

El paper que ha de jugar l’AMI de Vila d’Abadal

|

- Publicitat -

El municipi d'Agramunt fa complir la legalitat a partir d'avui, tal com li demanava la virreina espanyola a Catalunya, la filofeixista -presumptament- María de los Llanos de Luna. I ho ha fet penjant la bandera espanyola, juntament amb les altres 26 que representen la resta d'estats membres de la Unió Europea. L'advocacia de l'Estat va presentar un recurs contenciós contra l'Ajuntament de la comarca de l'Urgell, deixant entreveure que és una institució que posa tots els esforços en afers de màxima importància nacional com la falta d'una bandera espanyola en un municipi de 5.000 habitants. D'altra banda, el Ple d'Alcarràs va aprovar ahir una moció per exercir la sobirania fiscal, és a dir, pagar tots els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. Per cert, ho va fer comptant amb el suport del regidor del PP.

Ambdues decisions són gestos simbòlics que donen titulars als diaris i que per descomptat juguen a favor del procés sobiranista. A més, és un gota a gota que dia rere dia recorda que el món local és imprescindible pel procés. Ara bé, imaginem que les 669 localitats catalanes -de 947- que formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) decideixen en bloc, en el Ple del mateix mes, despenjar la bandera espanyola del consistori. O millor encara: imaginem que tots els integrants de l'AMI passen a exercir la sobirania fiscal al mateix moment. Tenint en compte la mida del molts municipis, una decisió com aquesta dels petits òrgans locals, molt proper als veïns, podria provocar un efecte dòmino entre la ciutadania.

Publicitat

Com a mínim, una Associació de Municipis per la Independència que animés a actuar en bloc a les poblacions que la conformen augmentaria exponencialment la magnitud de la reivindicació, que ara només sembla que es basi en les baralles dialèctiques i de xifres entre els executis català i espanyol, que sempre queda lluny de la gent. En un futur no molt llunyà, l'AMI hauria d'agafar protagonisme: Vila d'Abadal, com molts d'altres, també ha de tenir un lloc en el camí cap a la plena sobirania.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut