Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Catalunya Ràdio, el pitjor registre en un any i mig

|

- Publicitat -

Segons l’Estudi General de Mitjans, Catalunya Ràdio ha aconseguit una mitjana de 535.000 espectadors diaris entre el març i el juny. L’emissora pública encadena més de 4 anys darrere de RAC1 en audiència. En l’onada publicada avui, la diferència entre RAC1 i Catalunya Ràdio és de 142.000 oients, un màxim històric. Per sobre de tot, però, la dada de la pública és la pitjor des del novembre de 2011 (514.000). El descens en el pressupost es fa evident. Seguint el model de la pràctica totalitat de països europeus (en contraposició als EUA), una ràdio pública forta és una estructura d’estat fonamental.

Publicitat

El fet que el lideratge de les ones hertzianes sigui per la privada, RAC1, no és un mal senyal. L’alternativa que des de fa uns anys ofereix el Grup Godó no només és lícita, sinó que és saludable en qualsevol país, ja que els vicis de “l’emissora del govern”, com la influència política, poden arribar a ser de vegades asfixiants. Ara bé, aplicar una retallada tan dràstica a la ràdio de la ‘Corpo’, amb rebaixa de sous, persones acomiadades, pèrdua de corresponsals arrelats a diferents indrets de Catalunya i pèrdua de corresponsals de plantilla arreu del món sembla un intent de desballestar-la. Una de les (poques) estructures d’estat que Pujol va fer emergir i que era més que sòlida, ara es converteix, juntament amb Tv3, en una de les ‘desestructures d’estat’ o ‘estructures d’estat desestructurat’ que s’arrossegarà fins a una eventual independència. A més, una ràdio pública dèbil obre la porta a una maximització dels vicis de la privada, que solen impactar en la qualitat del producte.

L’expectació és màxima per saber qui conduirà El Matí de Catalunya Ràdio a partir de setembre. En tot cas, els fets en la política catalana que s’esperen durant la temporada 2013-2014 garanteixen una punta d’audiència radiofònica. Només cal veure els resultats de setembre a novembre de 2012: entre RAC1 i Catalunya Ràdio es va arribar a 1.400.000 oients de la ràdio en català. Dada històrica que supera, de lluny, tots els registres mai publicats d’audiència de ràdio en la llengua pròpia del país.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut