Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Madrid 2020: bon lloc per l’estrena de Catalunya

|

- Publicitat -

6 de juliol de 2005, Madrid, Puerta del Sol:

“¡Tongo!, ¡Tongo!”

Publicitat

“¡Manos arriba, esto es un atraco!”

“¡Hijos de puta!” 

La reacció dels madrilenys que s'aplegaven a la Puerta del Sol no es va fer esperar. Fa just vuit anys el Comitè Olímpic Internacional decidia que Londres allotjaria els Jocs Olímpics de 2012, per davant de París i Madrid. La candidatura de Madrid -la de Carod-Rovira i el boicot al cava català- va fracassar, però encara en èpoques de vaques grasses la capital espanyola ho va voler tornar a provar. Quatre anys després, la mateixa història. Rio de Janeiro s'erigia com la primera ciutat sud-americana seu olímpica.

El proper 7 de setembre el COI decidirà a Buenos Aires si a la tercera va a la vençuda per Madrid. Alguns, que ignoren que és la cinquena vegada que Istanbul ho intenta, creuen que és motiu suficient. Per sobre d'elles en les apostes, però, Tokyo també espera el seu moment. La capital nipona argumenta que seria el símbol de la recuperació del país després del terratrèmol i el desastre de Fukushima.

Una setmana enrere, Madrid es pagava a dotze euros per euro apostat, mentre que ara només es paga a la meitat. El per què del canvi? Aquesta setmana les candidatures s'han presentat davant dels qui han de votar-les el setembre i Madrid va ser la que va causar millor sensació. La nova llei anti-dopatge però sobretot, el fet que la inversió a fer no seria gran (moltes infraestructures ja estan construïdes) van ser claus, a banda de la visita del príncep Felip. La crisi econòmica i la resolució vergonyosa de l'Operació Port eren, fins ara, els grans punts negatius de la capital espanyola.

Wert treia pit després de la reunió d'aquesta setmana, declarant que no hi ha dubte que Madrid és la millor candidata, però que no sempre guanya la millor. Fins ara era l'outsider, ara ha guanyat opcions. En tot cas, si el procés sobiranista català es concretés en una independència el 2014 o el 2015, les opcions que no pogués competir en els Jocs de 2016 són altes (els estats sorgits de l'URSS a finals de 1991 no van poder desfilar a l'Estadi Olímpic de Montjuïc el 1992). Els Jocs del 2020 podrien ser els primers a veure esportistes catalans penjar-se les primeres medalles com a estat independent. Està encara segura Madrid de voler ser la seu de l'olimpíada de 2020?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut