Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Sindicats espanyols contra Catalunya i TV3

|

- Publicitat -

De la important pica-baralla d’ahir al Parlament al voltant d’una moció sobre l’ERO de TV3, podríem dir que tots els qui en defensen el model hi van perdre un llençol. L’únic que hi va sortir guanyant és l’unionista Grupo Godó, qui seguirà rebent les seves subvencions mentre segueix influint per minvar la pública (segueixin el cas Mònica Terribas). Dit això, cal remarcar que per respecte als EROs i processos de retallades que pateixen sectors més bàsics del país com la sanitat i l’educació, que no tenen la capacitat de fer-se notar tant com TV3, cal que retalladors i retallats de la Corpo segueixin asseient-se a negociar, abans de trencar-ho tot i convocar una vaga pel 10 i 11 de setembre. És de justícia recordar per altra banda, que TV3 ja ha assumit una quantitat superior de retallades. La Cadena Humana es fa per assolir un Estat propi que ens donaria els recursos suficients per evitar retallar en educació, sanitat, Corpo i moltes altres estructures bàsiques de país.

Publicitat

Interessat a treure l’entrellat de tot el que es va esdevenir ahir, després de les reaccions tant contrariades d’ERC i ICV, vaig trobar en la comunicació de Vilaweb, el relat més objectiu possible. Consultin-lo.

El resultat és que ERC va votar amb CiU seguir amb les negociacions i suavitzar l’ERO de la CCMA al màxim, un camí lògic abans de solucions més radicals, però òbviament servil al pacte per la llibertat i d’estabilitat. ICV va poder dissimular molt més la ingesta del gripau, ja que el seu paper d’oposició pura al Parlament, li permet interpretar el cant del poble més fàcilment, o sigui permetre’s dir no a tot quan els convingui, i desgastar els partits que donen suport al govern. Com veuen, les maniobres polítiques clàssiques: ICV es vantava als passadissos d’haver colat un gol a ERC. A la vegada però, el preu a pagar per marcar-lo va ser alt: vendre’s l’ànima a C’s i PP. Una manoeuvre d’imatge quasi perfecta. Si ERC i ICV s’haguessin posat d’acord, això no els hagués passat.

La maniobra de rerefons dels sindicats espanyols

Però, ai l’as! Les reaccions de la tarda dels comitès de TV3 van detonar-ho tot: CCOO de TV3 anunciava una convocatòria de vaga de 48 hores els dies 10 i 11 de setembre. Lamentable. El suport i la simpatia que la protesta s’havia guanyat entre el poble les darreres setmanes, va deixar glaçat a tothom. CCOO, un sindicat espanyol (altre cop), pretén promoure per fer-se veure més -i vull pensar que només per exercir més pressió-, un xantatge contra el conjunt dels catalans. Nosaltres disparem als partits, però la realitat interna és aquesta. Tots sabem que la despesa en alguns conceptes, i els privilegis de molts treballadors de la Corpo son excessius, però fem la vista grossa i els tolerem. Ens estimem la nostra, la defensem, i per això demanem la retirada de l’ERO. Però la llibertat no té preu. No emetre la #ViaCatalana per TV3 seria un error gravíssim, que només pot respondre als interessos d’algú que no estima ni TV3, ni Catalunya.

Sabedor de les servituds dels sindicats espanyols amb la Madre Patria, mai n’he estat “fan”. Podríem parlar i molt de la decadència del gremi, ofegat per les obligacions de les subvencions públiques i abatut pel pas dels temps i la corrupció interna; com la seva implicació en l’estafa de les preferents. Havent-hi sindicats nacionals catalans, implicats amb el nostre procés, sempre anem a parar al mateix. Cal fer net del tot. A ulls clucs, els partits que en fan seguidisme queden atrapats en les seves teranyines. Ja ho saben que el sindicalista espanyol que sembla que ha atiat la revolta d’ahir, i les reaccions de vaga posteriors, és Conseller Nacional d’EUiA?

Com dèiem al principi, el comte de Godó deu estar fregant-se les mans, amb un puro en una mà i l’altra parant-la a les subvencions i els negocis amb l’Espanya més reaccionària. Jo personalment crec que una de les vies per evitar algunes retallades a TV3, podria ser rebaixar les subvencions al Grupo Godó. Molt atents però, al que apuntava Eduard Voltas en un article avui, sobre l’imminent repartiment dels múltiplexs.

No oblidem

Per acabar amb aquesta qüestió, no ens passi per alt el paper del PSC, que al consell de la CCMA, on no hi ha ni ERC ni ICV, ha votat a favor de l’ERO. Al Parlament ha votat el contrari. Més enllà de la teatralització d’ahir, la creu que arrosseguen és molt més pesant. Avui han imputat la gerent del PSC pel cas Método 3. Però d’això, i d’altres coses, segur que en parlarà demà en Guifré.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut