Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

De Kate a Leonor, amb amor parisenc

|

- Publicitat -

La Kate Middleton, la bellíssima dona que porta de cul tot el Regne Unit, avui s’ha estat de sol a sol parint. I no és per menys; la criatura a qui acaba de donar a llum no és altra que el futur hereu (és nen) de la corona britànica. Sí, segurament trigarà mínim 50 anys a regnar, però la comunió que existeix entre el poble i la monarquia britànica és tal que ningú posa en dubte aquest fet. Encara que ni el 50% de la població actual l’arribi a veure amb el ceptre a les mans.

Publicitat

El que mai hem pogut saber és la devoció real que els súbdits de l’Estat espanyol senten per la seva monarquia. Després de que Franco ens imposés el retorn dels Borbons, als qui ja vam fer fora als anys 30, i amb l’antecedent de la guerra de fa tres-cents anys a Catalunya, un referèndum hagués estat el mínim. Tots sabem quin seria ara el resultat d’aquest referèndum, que apel·laria més a la tradició pràctica francesa, que a l’anglesa; ja m’entenen. Nosaltres però, ara estem per plantejar referèndums molt més importants.

Mentre el descrèdit d’aquesta institució espanyola segueix, la feina la van fent: tenim príncep successor de fa temps. Felip VI (segons Castella) o Felip V (segons la numeració aragonesa que és la que ens correspon), segueix a l’espera de l’abdicació del Caçador. Però aquí no venem tasses amb la foto d’ell i Letizia. En aquest sentit, no deixa de ser curiós que a les portes del tricentenari estiguem davant de l’aparició d’un nou Felip V a les nostres vides, i un referèndum per la independència.

Amb una aparença més democràtica -tampoc descartem res-, aquest però, ja té a la seva vegada successora preparant-se: Leonor. Tal i com està tot en aquest regne, se’ns fa molt difícil imaginar-nos, com fan a les illes britàniques amb tanta claredat, la reina Leonor regnant-nos. La pregunta és clara: algú creu realment que Catalunya arribarà a ser regnada per Felip V?

A Felip V ens el van posar per la força, però nosaltres l’hi traurem per les urnes 300 anys després.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut