Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

No ho sembla, però l’informe del CATN és útil

|

- Publicitat -

Mil obvietats: 

“La pregunta de la consulta ha de ser neutra i clara”.

Publicitat

“L'opció d'incloure federalisme o confederalisme al referèndum es desaconsella perquè costaria d'interpretar i aplicar els resultats”.

“Si Espanya no permet la consulta, Catalunya podria optar per les eleccions plebisitàries i, en cas de victòria del bloc del sí, hi hauria legitimitat per proclamar la independència de Catalunya de manera unilateral”. 

“El terme estat propi és ambigu”.

“La data del referèndum no hauria de ser just després del 18 de setembre de 2014 per evitar que el resultat (probablement negatiu) del plebiscit escocès influeix en l'opinió pública”. 

El primer informe que el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha lliurat aquest dijous a Artur Mas expressa l'opinió compartida pel sentit comú de la majoria de catalans que advoquen per la independència del país. A banda de la recerca d'informació, l'anàlisi acurada de diversos casos de secessió al món i la dosi de l'apartat legal corresponent, les conclusions del CATN no aporten un pla B trencador. Tampoc aporten un punt de partida innovador per avançar d'una manera més segura cap a la sobirania, una argúcia legal per celebrar el plebiscit o un full de ruta concret de cara als propers mesos. 

Ara bé, l'autoritat té un valor incalculable. Que una dotzena d'experts escenifiquin les seves opinions unànimes en un document pot ser d'una utilitat que encara no coneixem. Tot i que no servirà per convèncer a Espanya o a Europa, és un mecanisme de suport perquè CiU continuï la seva evolució cap a poder esmentar la paraula 'independència'. Tot allò que la federació fins ara deia amb la boca petita, haurà de començar a expressar-ho sense tabús o eufemismes. Això tindrà un efecte positiu sobre la ciutadania: aniran esborrant la imatge de poruc i ambigu que tenen d'Artur Mas -i, per extensió, de tot el procés sobiranista en la seva vessant més política- i aturaran el descrèdit que la classe política 'autodeterminista' està començant a patir arran de la impaciència popoular. També pot empènyer de manera imperceptible a alguns sectors catalanistes encara reticents a la plena sobirania a no veure el referèndum com quelcom propi d'eixelebrats i radicals que han absorbit a Mas. 
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut