Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

1,58%: l’última gran imposició de Madrid?

|

- Publicitat -

L'acceleració de les fases del moviment sobiranista català que el país ha de viure a partir del proper setembre deixa un dubte clar: el sostre de dèficit que Espanya li imposa, de l'1,58%, serà l'última gran decisió que la Generalitat haurà de resignar-se a acceptar -si és que ho fa- abans de desfer-se de la teranyina espanyola?
Aquest 1,58% pel 2013 – que arriba 212 dies després de Cap d'Any- podria passar a la
història com l'última batalla perduda de la classe política catalana. El referèndum serà denegat per Rajoy, però Mas garanteix que trobarà la fórmula per celebrar-lo de totes maneres. Pel que fa a altres afers econòmics, la hisenda pròpia hauria d'evitar aviat la fuita de milions que s'escapen per múltiples esquerdes.  

Amb els sostres de dèficit assignats, el govern central vol donar la imatge de complidor de portes enfora -quan ja ha consumit tot el dèficit autoassignat per tot l'any- mentre escanya de manera discreta les autonomies. Els catalans haurem d'aconseguir de l'esforç comú 800 milions d'euros més -a banda dels 1.800 de retallada que ja es calculaven- si hem de complir amb el topall.

Publicitat

Els autònoms que es volien jubilar s'hauran d'esperar un any més;  els treballadors -no només els públics- veuran els salaris de nou congelats; els aturats hauran de seguir buscant ja sense esperança; les parelles en situació precària hauran d'esperar un any més per veure néixer el primer fill; els joves que es volen emancipar hauran de viure un any més amb els pares; i els qui han emigrat durant els últims tres anys hauran de continuar a l'estranger deixant en evidència que el seu país no té prou recursos com per buscar-los feina.

Catalunya decidirà si aquest és el moment per trencar i començar el camí de no retorn amb Espanya. Si no fa el pas ara, no ho podrà demorar més. Mas sabia que la promesa electoral de convocar una consulta d'autodeterminació passava per la insubmissió. El 'no' de Rajoy a proposta postal de Mas haurà de coincidir de manera forçosa amb el principi de la insubmissió. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut