Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Qui busca la confrontació per la Diada?

|

- Publicitat -

Les proclames apocalíptiques de molts contraris a la independència de Catalunya preveuen que el debat pot acabar en una radicalització de Catalunya, una polarització similar a la viscuda als anys 30 del segle passat, una segregació racial com la sud-africana, un fanatisme hitlerià o fins i tot en un esclat de violència que podria desembocar en una guerra civil catalana. Aquest cúmul de barbaritats avui ha fet un petit pas per convertir-se en una realitat. I ho ha fet de la mà del Movimiento Cívico 12-O.

El dret a la manifestació és innegable, així que s'ha de respectar -encara que ells es mobilitzen per rebutjar l'acció de l'ANC, oblidant el respecte que imposa el joc net. Ara bé, organitzar un acte per trencar la cadena independentista durant la Diada és una provocació que no pot buscar res més que confrontació in situ i voluntat de partir la societat en dos. Mentre que la Via Catalana té un rerefons cohesionador, el moviment antiindependentista busca el frontisme. De no ser així, hauria escollit una altra data per la mobilització, com el 12 d'octubre o el 6 de desembre.

Publicitat

A banda, l'acció en si és d'un baix perfil sorprenent. Parlen d'encerclar, de fer un cercle al voltant de la Sagrada Família. Una vella manera de fer la guerra. Encerclant, preparant un setge, com el que va acabar a Barcelona precisament un 11 de setembre de fa 299 anys. Parlar d'una rotllana no hagués estat més assenyat? Pretenen un encerclament que simbolitzi la unió trencant una cadena humana, cosa que de per si grinyola. I a més, pretenen que algú hi assisteixi, quan per tradició els anticatalanistes es queden a casa per la Diada ja que no tenen res a celebrar. Qui d'ells voldrà sentir-se una formiga enmig d'una serp anaconda?

No és del tot segur encara que la Via Catalana sigui exitosa -encara que fins i tot Jordi Pujol s'hi ha apuntat, a el Perelló-, perquè són 400 quilòmetres de recorregut. Ara també està per veure si els antiindependentistes completen una cadena-cercle 800 vegades mes curta, amb un recorregut de 500 metres.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut