Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Com sortir a la foto?

|

- Publicitat -

Com pot ser que després de la manifestació independentista de l’11 de setembre de 2012 (ANC) “Catalunya nou Estat d’Europa”, algú que es fa dir catalanista, sigui capaç de demanar que la Cadena Humana (ANC) d’enguany sigui només pel Dret a Decidir? Jo els ho diré: Unió i ICV.
 

Avui Josep Maria Pelegrí (UDC) demanava a l’ANC per carta –ja ho diuen que les modes antigues sempre tornen-, que transformin la “Via Catalana cap a la Independència”, en la “Via Catalana pel Dret a Decidir”. I afegeix que Unió defensa des de 1931 “el reconeixement de la personalitat nacional del nostre país i el dret de Catalunya a decidir el seu futur”. Ja hi som, la mateixa tonteria que l’any passat, quan ens vam passar l’estiu barallant-nos per si la mani era pel difunt pacte fiscal, o per la independència. Sort que l’ANC ho tenia i ho té molt clar, no com Òmnium el 2010.
 

Publicitat

Tant costa dir que des de 1931 defensen el dret a l’autodeterminació? Tant costa que Mas parli d’Independència enlloc d’Estat propi? Quina pregunta representa que ha de sortir pel referèndum (“consulta”), si no tenen clars els conceptes, o els fa por de fer-los servir? Quina credibilitat internacional dóna aquesta imatge de dubte constant?
 

Només algú qui no té les coses clares, o n’és contrari, és qui a aquestes altures demana quelcom similar. Una cosa és la imparcialitat del govern al voltant del “dret a decidir”, però l’altra és l’expressió lliure del poble. És que el poble no pot anhelar la independència? L’hem de transformar en un mot tabú? El mateix problema tenen encara a ICV, tot i que son més subtils. L’altre dia Joan Herrera deia que ICV encaixaria perfectament a la Via Catalana d’aquesta manera: “nosaltres ens trobarem molt còmodes en una convocatòria a favor del dret a decidir que acabarà tenint també una expressió independentista, com és lògic”.
 

Desenganyin-se i deixin de fer el paperot: la convocatòria és a favor de la independència. Qui no hi estigui d’acord, que no hi vagi, o que s’apunti a la contramanifestació feixista. I qui no sàpiga com sortir a la foto, que rumiï el perquè ha perdut la centralitat política.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut