Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La calorada de 2013, pitjor que la de 2003

|

- Publicitat -

Agost de 2003. Europa viu l'estiu més calorós des de, com a mínim, 1540. A França moren 15.000 persones per la canícula, i a Europa unes 70.000. Les temperatures passen de 40 graus durant molts dies consecutius. A casa, Vinebre (Baix Ebre) registra una màxima de 42,2 graus i la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), de 41,9. Barcelona passa de 40 graus per primera vegada en molt temps.

Mentrestant, la calorada excita els partits polítics catalans, que gesten els programes electorals per les eleccions que posaran fi al regnat de Jordi Pujol tres mesos després. S'entreveu un pacte d'esquerres encapçalat per Pasqual Maragall, receptiu per impulsar la redacció d'un nou Estatut. És l'inici de la febrada per l'Estatut, gràcies a la sensació general de regeneració democràtica, d'adaptació als nous temps. Però sobretot, és causa de l'onada de calor.

Publicitat

Deu anys després, l'agost de 2013, el president d'Espanya troba a la safata de 'pendents' del seu despatx una carta del president de Catalunya demanant-li un referèndum d'autodeterminació. La carta exigeix resposta.

Vist en perspectiva, l'establishment espanyol es podria haver estalviat la carta com a mínim fins la propera generació si hagués sabut gestionar l'Estatut que va sorgir de la calorada de 2003. A ulls de qualsevol, el procés estatutari fallit podria tenir alguna cosa a veure amb la mobilització de punta a punta de Catalunya per demanar la independència que s'està preparant.

Ara bé, la raó principal per la qual Catalunya reclama un referèndum (en el qual la majoria de votants optarien pel sí) és la calor d'agost Deu fer més calor que el 2003, perquè la protesta és ara més contundent. Sens dubte. No li falta raó al portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando: “Són amenaces produïdes per la calor; la gent s'excita molt amb la calor”. Es referia a l'advertència de Germà Gordó, que afirmava que el Parlament hauria d'actuar si no rep resposta de Rajoy. Segur que l'Onze de Setembre, si està ennuvolat, amb prou feines la cadena humana anirà de Balmes a Passeig de Gràcia.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut