Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

La teoria del caos a Catalunya

|

- Publicitat -

Vull unir un punt A amb un punt B que estan assenyalats en un paper. Traço un segment que uneix els dos punts amb l’ajut d’un regle. Hi reflexiono. La línia segueix una trajectòria lògica i sense turbulències. Potser si el regle se m’hagués mogut per un esternut, o algú m’hagués donat un ensurt, no hagués unit correctament el punt A amb el B.
 

Perquè si provem de traçar una línia per unir l’estació d’origen, la Catalunya autonòmica, amb la de destí, la Catalunya independent, la línia es torça? La teoria del caos parla de petits canvis que poden alterar el resultat final. No puc entendre com és possible que comencem a traçar la línia –la transició nacional-, i de cop el regle es mou. Iniciativa s’ha desmarcat del dret a decidir, i del suport a la sobirania nacional, per anar a donar suport a una proposta estèril i personalista, com és la de Procés Constituent.
 

Publicitat

Jutjada en anteriors articles la proposta de Procés Constituent, és molt significatiu que ICV doni suport ara a l’”Encerclem la Caixa”, que només requereix de 4.000 persones –i que ja hauria d’estar ple a aquestes altures-, podent-se fer en qualsevol altre moment dels 365 dies de l’any; mentre el país fa una crida per anar a omplir les terres de l’Ebre en bloc amb la Via Catalana cap a la Independència.
 

No entenc quin ha estat l’esternut que ha fet desviar de la trajectòria lògica ICV. Una cosa seria que no hi fossin de bon principi en aquest procés, pels milers dels motius que tots podem deduir, però l’altra és que se’n desdigui un cop representa que havia pujat al carro –sui generis. Llistem:
 

Iniciativa dóna suport a la manifestació independentista de l’11 de setembre de 2012.
 

Iniciativa, com altres partits, afegeix a instàncies de l’ANC el dret a decidir al programa electoral de les eleccions que es convoquen pel novembre del mateix any.
 

Iniciativa vota favorablement la Declaració de Sobirania de principis de 2013. D’acord, l’Herrera va sortir a la foto forçat. Si recuperen les imatges d’aquell plenari i s’hi fixen, és la Dolors Camats qui l’empeny a aparèixer a la instantània al costat de Mas i Junqueras. Deu ser la fòbia iniciativa tant famosa de sortir en una foto al costat d’un convergent.
 

Iniciativa vota la declaració impulsada pel PSC a favor del Dret a decidir.
 

Iniciativa participa a totes les comissions que s’organitzen, marcant perfil propi i demanant protagonisme per al parlament.
 

La seqüència lògica, la freda estadística, la sanefa grega si els fa il·lusió; tot indica que ICV farà una crida a participar també a la Via Catalana cap a la Independència. Entremig només hi ha hagut el Cas Bárcenas, i diverses enquestes electorals que assenyalen la fi a priori del bipartidisme espanyol –tal i com va passar el primer quart del segle XX. Finalment, després d’un estiu de silenci, ICV es desmarca de la Via Catalana, i per tant, de la centralitat i el sentiment majoritari del poble. Què ha fet que se’ls torci el regle? La teoria del caos aplicada al procés sobiranista és fascinant, però perillosa.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut