Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Espanya, fàbrica de frustracions

|

- Publicitat -

No n'hi havia prou amb la frustració d'acabar els estudis i no trobar feina, d'haver de marxar a l'estranger perquè el teu país no et dóna oportunitats, de veure com el partit que governa nega l'evidència de la corrupció interna, de patir un president amb una formació, una imatge i una transparència indignes o d'aguantar que el corrent opinador general intenti tapar amb futbol o amb exaltació de la pàtria la situació deplorable del país i govern. No, no n'hi havia prou. Ara els espanyols també han d'aguantar la frustració de ser vetada per celebrar uns Jocs Olímpics per tercera vegada consecutiva. Per què serà?

Madrid no només ha insistit en un projecte que ja havia fallat dues vegades, sinó que ha fet creure els últims dies que la designació com a seu olímpica estava a tocar. Amb arguments com l'aparició de Pau Gasol o el príncep Felip a Buenos Aires o el suport de molts esportistes, han aconseguit convèncer gran part de l'opinió pública espanyola que a la tercera anava a la vençuda -oblidant que era la cinquena d'Istanbul-. Arguments que amagaven la veritat: Espanya és una ruïna econòmica. La candidatura ibèrica també defensava que serien uns Jocs Olímpics baix cost perquè el 80% de les infraestructures ja estaven construïdes. El COI, però, té memòria, i recorda Atenes 2004: l'estadi olímpic es va construir a corre-cuita per la falta de diners i previsió, els Jocs no van brillar en especial, i després es van haver de pagar. Un dèficit grec del 6,1% el 2004 i un deute públic de 43.000 milions d'euros van ser irrecuperables. La resta de la història és ben coneguda.

Publicitat

L'establishment espanyol sol amagar les frustracions amb esport, cosa que no ha pogut fer avui. Els Jocs Olímpics han passat de llarg, el conflicte amb Gibraltar ja no es pot explotar més i no s'albira cap excusa per no mirar de cara l'amarga realitat. Només han d'inventar algun argument en els propers nou mesos: el juny de l'any vinent arriba el mundial de futbol.

Mentrestant, Catalunya iniciarà dilluns la setmana de la cadena humana. Una cadena humana que ha de portar el país a les capçaleres dels informatius de tot el món. Si la cadena es manté unida, qui sap si portarà Catalunya a l'estadi olímpic de Tòquio l'estiu de 2020.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut