Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Imminent trencament?

|

- Publicitat -

Mai no havia estat tan a prop un trencament amb Espanya. D'aquí a dos dies, Mariano Rajoy contestarà la famosa carta d'Artur Mas. La pregunta ja no és si dirà que sí o que no al referèndum d'independència -si fa concessions serà l'última carta que enviarà com a president d'Espanya, ja que mitjans, companys de partit i opinió pública li passaran per sobre-, sinó si ho deixa prou clar. Si intenta oferir alguna engruna econòmica serà un menyspreu a Catalunya que ningú acceptarà, però el govern català potser es veu temptat a negociar i tot plegat s'endarrerirà.
 

Si dóna llargues o insta a Catalunya a anar al Congreso a demanar-ho o a proposar una modificació de la Constitució, i Mas ho accepta, el resultat serà el mateix que en el cas anterior: impossibilitat de fer un referèndum acordat o 'tolerat', un any més d'endarreriment del procés i desgast del suport ciutadà a la causa. Els sobiranistes catalans han de desitjar un cop de porta espanyol contundent. Qualsevol altra situació, si no es gestiona bé des de Catalunya, serà perjudicial. Seguint el discurs de Mas, doncs, una negativa de Rajoy intransigent hauria de portar a un trencament imminent, però…
 

Publicitat

Serà el president de la Generalitat prou valent? La pregunta de sempre. Fa just dotze mesos, amb el 'no' de Rajoy al concert econòmic desbravat de CiU, Mas va respondre amb valentia i a l'alçada de les circumstàncies. Enguany, però, el cop de timó és potser massa brusc per ell, per bé que el trencament és imprescindible si vol complir amb el programa electoral i el pacte de governabilitat.
 

En cap cas s'espera que el president català cridi a les urnes dilluns després de la carta, perquè primer necessita la Llei de Consultes que s'ha d'aprovar pels volts de novembre. Una vegada el convoqui i Espanya amenaci amb una acció contundent policial i fins i tot militar, però, la comèdia ja no es podrà allargar més: Espanya no tolera la consulta, demostrat.
 

La reacció espanyola no es farà esperar i l'afer no s'encallarà massa temps al Constitucional, aquesta vegada no interessa, així que a finals de 2013 o en els primers passos de l'arxiconegut 2014, tot estarà ben clar: el projecte de celebrar un referèndum en condicions haurà fracassat. Serà l'hora de convocar plebiscitàries ja l'hivern del 2014 per fer-les coincidir amb les europees o com a molt pels volts de setembre. O s'esperarà Mas els dos anys i nou mesos de govern que encara li quedaran? Junqueras no li ho permetrà, la història el maltractarà i el milió sis-cents mil ciutadans -més els que no van poder assistir-hi- mai li ho perdonaran.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut